Велико Търново. Проф. Доминик Роялд е член на международното жури,

...
Велико Търново. Проф. Доминик Роялд е член на международното жури,
Коментари Харесай

Проф. Доминик Роялд, архитект: Съвременната архитектурап във Велико Търново трябва да бъде съпоставима с наследството на Старата столица

Велико Търново. Проф. Доминик Роялд е член на интернационалното жури, което ще прави оценка плановете в архитектурния конкурс за нов градски център на Велико Търново, разгласен по самодейност на кмета Даниел Панов. Арх. Роялд идва в Старата столица през идната седмица и със своя опит и експертиза ще помогне за избирането на най-хубавите градоустройствени решения за терена на Старото военно учебно заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Арх. Доминик Роялд е лекар по история на изкуството, професор в Еcole Nationale Supеrieure d`Architecture Paris-Malaquais, където управлява " Лаборатория за инфраструктурна архитектура Territoire " (LIAT). Проучва новите градски форми в Европа, Съединени американски щати, Южна Америка и други Проф. Роялд акцентира, че архитектурата в историческия град не може да бъде директна реплика или интерпретация на античната архитектура.
„ Имитацията убива цената на историята, защото вкарва краткотраен темперамент, който да спре модерността. Поради това настоящите планове би трябвало да одобряват своята актуалност като спомагателен " пласт история ", който ще покаже историчността на античните монументи. Трудността се крие в качеството на актуалната архитектура, която би трябвало да бъде съпоставима в " художествена стойност " със съществуващото завещание. Това е същински въпрос за град и като Велико Търново “, разяснява Доминик Роялд.
По думите й, интернационален конкурс от вида на процедурата за новия градски център на Велико Търново, е еквивалент на това, което в университета се назовава " положение на изкуството ", или в света на маркетинга - " бенчмаркинг ". „ Международната конкуренция разрешава да се види всичко, което е допустимо да се построи в даден миг “, приключва проф. Роялд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР