Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа по

...
Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездна финансова подкрепа по
Коментари Харесай

Велико Търново получава 7,9 милиона лева безвъзмездно за образователна инфраструктура

Велико Търново получава 7,9 милиона лв. безплатна финансова поддръжка по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, които ще бъдат вложени в възстановяване на общинската просветителната инфраструктура. Средствата са част от общо 624 милиона лв., които ще бъдат отпуснати по оперативната стратегия за рационализация на 4164 детски градини, учебни заведения и висши образователни заведения в цяла България.

Новината бе обявена персонално от премиера Бойко Борисов по време на среща в Министерския съвет с кметове, учебни шефове и ректори от цяла България. В диалога участваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и ръководител на Националното съдружие на общините, районният министър Николай Нанков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и други

Проектът на великотърновската община планува съществени поправки в три учебни заведения – СУ „ Владимир Комаров ”, СУ „ Г. С. Раковски ” и „ Спортно учебно заведение Велико Търново ”, както и в три детски градини – „ Пролет ”, „ Ален мак ” и „ Рада войдода ”. Ще бъдат осъществени групи от действия, систематизирани в три посоки: реализиране на енергийна успеваемост, възстановяване на базите на учебните заведения и детските градини посредством градивно подсилване, съществени вътрешни и външни поправки, обзавеждане, обезпечаване на налична среда на постройките, създаване на съоръжения с възобновими енергийни източници.

„ Подписаният контракт е следващата добра вест за Старата столица. Още през предишния програмен интервал предприехме съществени стъпки за осъвременяване на материалната база в учебните заведения и детските градини. Осигурените средства за трите образователни заведения и трите детски градини ще утвърдят Велико Търново като град с съвременна просветителна инфраструктура, която има основна роля за устойчивия разцвет ”, разяснява Даниел Панов.

„ В рамките на оповестените през днешния ден 624 милиона лв. са спомагателните 213 милиона лв., от които Велико Търново и още 21 общини се нуждаеха, с цел да осъществят плановете си за учебни заведения и детски градини по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Благодаря на премиера Бойко Борисов, на държавното управление, на районното министерство и на Европейската комисия за намирането на решение на този значим въпрос, останал забранен от служебното държавно управление. Кабинетът ясно потвърждава, че образованието фактически е водещ народен приоритет. От историята знаем, че това е верният път – при великия Стефан Стамболов просветата е измежду най-важните държавни грижи и единствено 15 години след Освобождението България претърпява стопански и икономически подем “, сподели още Даниел Панов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР