Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално

...
Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално
Коментари Харесай

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро доходи годишно губи Фондът за обществено обезпечаване в Кипър поради работа " на черно ", разгласи общественият министър Янис Панайоту. Правителството подхваща засилени ограничения за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат разисквани през днешния ден със обществените сътрудници.

8% от работната мощ, или съвсем 40 000 души, работят без контракти и осигуровки, демонстрират целевите инспекции, осъществени през последните месеци от Министерството на труда, Министерството на вътрешните работи и полицията.

Най-критичен е строителният бранш, където наетите нелегално доближават 13% от тестваните на обектите близо 8000 служащи. На тези нарушавания са подложени главно жители на трети страни.

Увеличаването на незаконната претовареност е обезпокоително и държавното управление ще приложи спомагателни ограничения, с цел да я ограничи и понижи доста, съобщи министърът на труда Янис Панайоту преди съвещанието през днешния ден на Консултативния съвет към министерството.

Сред ограниченията е усилване на взаимните инспекции на Инспекцията по труда и Имиграционния отдел на полицията. Ще се проверяват връзки сред работодатели, които наемат нелегално чужденци, и трафиканти на незаконни имигранти. Правителството предлага и законопроект за удвояване на санкцията на работодателите, като тя стане 1000 евро на месец за всеки недеклариран служащ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР