Велико Търново. Одобрен е проектът на Община Велико Търново за

...
Велико Търново. Одобрен е проектът на Община Велико Търново за
Коментари Харесай

Велико Търново: Одобрен е проектът за интегриран градски транспорт в града

Велико Търново. Одобрен е планът на Община Велико Търново за интегриран градски превоз, който бе подаден пред Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Със заповед на заместник-министъра на районното развиване и началник на оценяващата конструкция Деница Николова, капиталовото желание получава позитивна резолюция. Предстои сключване на контракт за обезпечаване на безвъзмездната финансова помощ.
Над 11,1 милиона лв. ще бъдат вложени в инфраструктурата на Старата столица, внедряване на модерни осведомителни системи за градските транспорти и паркирането, както и закупуване на преносим състав – електрически рейсове. С ограниченията ще бъдат осъществени нови решения, целящи качествено усъвършенстване както на транспортните услуги, организация на придвижване и престой, по този начин и на уличната инфраструктура.
Чрез реализацията на плана ще бъде осъществен главен ремонт на целия бул. „ България “ – по него се движат главните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110, а оттова ще минава и новия градски маршрут, по който ще се движат електрическите рейсове. Изцяло преустроени ще бъдат две натоварени кръстовища. Първото е пресечката на бул. „ България “ и улиците „ Краков “, Освобождение “, „ Полтава “ и „ Беляковско шосе “. Там ще бъдат завършени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обгръща улиците „ Христо Ботев “, „ Седми юли “ и „ Цар Тодор Светослав “ – до Летния спектакъл.
Със средства по плана ще бъде построен и пешеходният надлез над улица „ Магистрална “, който ще свърже региона на Търговски парк Велико Търново с парк „ Никола Габровски “.
Друга от ограниченията залага основаването на два буферни паркинга – в региона на бившето Сержантско учебно заведение и в местността „ Френкхисар “ /под Балдуиновата кула/. Общият брой на паркоместата ще бъде близо 300 – както за коли, по този начин и за рейсове.
Между двата буферни паркинга и главните туристически забележителности ще пътуват три електрически рейса, които ще бъдат закупени със средства по плана. За задачата е създадена нова съществена линия от общинската транспортна скица, която бе утвърдена и от Общинския съвет. Предвидено е и обезпечаването на зарядна станция за потребностите на преносимия състав, който ще е с най-висока степен на екологичност подред стандартите на Европейския съюз.
За оптимизация на градските транспорти и повишение на качеството на услугата ще бъде внедрена модерна осведомителна система. Тя включва както монтирането на цифрови табла по натоварените автобусни спирки, по този начин и основаването на надзорен център за надзор и ръководство на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде ръководена от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, по този начин и на останалите обекти за прекъсване и престой.
За усъвършенстване на трафика във Велико Търново ще бъдат осъвременени четири светофарни уредби.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР