Велико Търново. Общинските структури, детските градини и училищата, детските ясли,

...
Велико Търново. Общинските структури, детските градини и училищата, детските ясли,
Коментари Харесай

Kметът Даниел Панов: Общинските мерки за икономия на ток са недостатъчни, нужна е спешна държавна подкрепа

Велико Търново. Общинските структури, детските градини и учебните заведения, детските ясли, обществените услуги и общинските лечебни заведения и лечебни заведения извършват в целокупност обществените си отговорности, макар неведнъж увеличената цена на тока. В това бе безапелационен кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на сесията на Общинския съвет, оповестяват от пресцентъра на локалната администрация в остарялата столица. Той напомни, че до края на предходната година Общината е купувала електрическа енергия от свободния пазар на закрепена цена от 89,72 лв/МВтч., при днешна борсова стойност от 580 лв/МВтч. Заради този растеж класираните на първо и второ място участници в новата процедура по Закон за обществените поръчки за свободния пазар се отхвърлят, а от 1 януари 2022 година. Община Велико Търново е консуматор на снабдител на ток от последна инстанция. Натежава експертното мнение, че това е по-разумният вид - и операторите на свободния пазар формулират цените си на основата на борсовата стойност, само че прибавят и % според от потреблението. Каква тъкмо ще е новата сметка за ток на общината ще стане ясно, когато изтече целият януари – тя се пресмята по специфична формула с няколко съставния елемент.

„ В момента и енергийният снабдител не може да каже какъв брой ще е сметката “, уточни Панов.
Увеличение сигурно ще има – по планове на НСОРБ по данни от 180 общини сметките за ток порастват сред 2 и 2,5 пъти. Затова е безусловно належаща държавната помощ за всички общини, с цел да се оправят с тази рецесия, акцентира Даниел Панов. Каквито и икономии да с подхващат, те са незадоволителни – на 26 януари 2022 година борсовата цена на тока е 580 лв/МВтч а година по-рано – 104 лв., уточни още кметът. Липсата на признат бюджет за 2022 година на държавно равнище също е доста сериозен проблем. Общините могат да вършат разноски само до 1/12-а от миналогодишните си бюджети. Така заплащането на по-високи разноски от тези, направени през януари 2021-а година, се оказва нелегално, сподели Даниел Панов.

„ Още от октомври предходната година въпросът с цените на тока и горивата за отопление съм го сложил и пред служебното държавно управление, и пред президента Радев, и пред държавно управление. Няколко са работните срещи с вицепремиера Асен Василев за създаване на механизъм за компенсиране на общините като обществени структури, с цел да бъдат заделени нужните средства във фонда за сигурност на енергийната система. Общините би трябвало да могат да купуват електрическа енергия за лични битови потребност по прилика с битовите клиенти. „ Най-фрапантният образец са обществените услуги, с които предоставяме среда, оптимално близка до фамилната, само че се заплаща електрическа енергия като на индустриалните предприятия “, аргументира се Даниел Панов.
През годините Община Велико Търново усъвършенства енергийната успеваемост в постройките общинска благосъстоятелност, употребяваната сила е на ниски равнища. Предприети са краткосрочни ограничения за спестовност на електричество – прекосяване към един източник на отопление в общинските здания, изключване на художественото и архитектурното осветяване на редица здания, музейни обекти и други На 1500 лампи са пренастроени часовете на включване и на изключване, подадена е поръчка за понижаване на мощността на уличното осветяване, с цел да не се изключва. Дългосрочните ограничения плануват подмяната на 1600 лампи с LED-осветителни тела още тази година, както и монтиране на възобновими енергийни източници на покривите на общинските здания.

„ Няма да оставим децата и обществените услуги на студено. На този стадий Велико Търново и селата няма да са тъмни нощем “, приключи изявлението си Даниел Панов в отговор на политически спекулации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР