Велико Търново. Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий освети 2700 боядисани

...
Велико Търново. Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий освети 2700 боядисани
Коментари Харесай

Велико Търново: Митрополит Григорий освети 2700 боядисани яйца

Велико Търново. Негово Високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий освети 2700 боядисани яйца, които ще бъдат раздавани на миряните в празничната нощ на крепостта Царевец, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Велико Търново . Освещаването се извърши по време на отслужването на утринната света литургия на Велики Четвъртък в Катедралния храм „ Рождество на Св. Богородица ”. В храма участваха представители на Община Велико Търново, духовници и десетки жители. Осветените яйца са дарени от разнообразни компании на Община Велико Търново. Те са боядисани и украсени в заведенията за хранене на хотелски вериги в града. Ще бъдат раздавани в среднощ на Възкресение на Площад „ Цар Асен I ”. От осветените яйца ще получат и живеещите в домовете за възрастни хора „ Венета Ботева ” и в с. Балван, дружно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от фамилен вид във Велико Търново.
Митрополит Григорий благодари на Община Велико Търново и на донорите за получените яйца. „ Имаме една прелестна традиция с Община Велико Търново. Ние постоянно на Велики Четвъртък вършим освещаване на яйцата, за които те намират донори. Така ние имаме това велико единство навръх Велики Четвъртък. Освещаването на яйцата би трябвало да е преди Дванадесет Евангелия, които тази вечер се четат. Затова прекъсваме за малко светата литургия, тъй че те да са благословени и осветени по време на светата литургия и по този начин да станат една неразривна част от божественото благословение на Господа Иисус Христа “, добави митрополит Григорий.
Той раздадена на присъстващите на светата литургия миряни икона и вестник с информация за символиката на боядисаните яйца.
„ Очервените яйца припомнят за възкресението на Господа Иисуса Христа ”, съобщи митрополит Григорий. Той уточни, че яйцето символизира живота. Митрополит Григорий напомни, че довечера се четата Дванадесет Евангелия на светите пристрастености на Господа Бога, а на следващия ден се отслужва утринна света литургия и вечерня и се обикаля храма, изнася се Христовата плащеница, под която миряните минават. В събота се посреща благоданият огън. Митрополит Григорий напомни едно вярване, съгласно което в случай че плодородният огън спре, ще пристигна краят на света. „ Затова постоянно патриархът се моли старателно и щастието е огромно, когато плодородният огън се появи. Имало е случаи, при които се постанова различен патриарх, от друго изповедание, да чете молитва, само че плодородният огън не се появява “, добави митрополитът. Той благослови всички присъстващи в храма миряни. „ Нека Божието благословение и божията благосклонност да е над всички вас, над вашите домове, над вашите рожби и над вашите сродници “.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР