Велико Търново. Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, но

...
Велико Търново. Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, но
Коментари Харесай

Велико Търново: Рапсодия „Вардар“ ще огласи за първи път крепостта Царевец

Велико Търново. Най-ярките, най-известните и у нас, и Европа, само че в същото време и най-българските произведения на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта Царевец в старопрестолния Търновград, публично приет за историческа и духовна столица на България. Това оповестиха от Община Велико Търново Симфоничният концерт, отдаден на 120 години от рождението на композитора, именуван Патриарх на българската музика, ще бъде този петък – 30 август, от 21:00 часа. Музикалното събитие е част от афиша на летния оперен фестивал „ Сцена на вековете “ 2019.
Това е първият симфоничен концерт, който се организира на историческия рид от началото на културния конгрес през далечната към този момент 1985 година.
На откритата сцена в Царския замък на Асеневци Русенската филхармония ще извърши най-великото българско музикално произведение за ХХ век – „ Рапсодия Вардар ". Публиката ще чуе още „ Българска сюита “ и други от музикалните шедьоври на Панчо Владигеров.
Българската рапсодия „ Вардар “ (1922 г.) и „ Българска сюита “ (1927 г.) са основани в оня интервал от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в „ Дойчес театер “ с Макс Райнхард. Владигеров основава тези емблематични творби надалеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален хайлайф, който работи и твори по това време в немската столица.
Диригент на концерта ще е Маестро Йордан Камджалов - един от одобрените български диригенти, прочут и скъп в България и по света като изчерпателен тълковник на европейската симфонична музика. След забележителните му взаимни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия напълно не е инцидентен. Акцентът попада върху проявлението на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските музикални обичаи, което изрично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, по този начин и нейната висока стойност за музикалната просвета на Стария континент.
Специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музиката на Панчо Владигеров ще е младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев.
От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов подарък както за публиката, по този начин и за изпълнителите ще бъде прожекция на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “. Спектакълът ще стартира след края на концерта - в 23,30 ч.
Финалът на „ Сцена на вековете “ 2019 ще бъде на 3 октомври с операта „ Палячи “ от Руджеро Леонкавало - продукция на Държавна опера-Стара Загора и Академичен цирк „ Балкански “. Уникалната режисура ще бъде под шапитото на цирковата площадка в кв. „ Колю Фичето “.
Летният оперен фестивал „ Сцена на вековете “ 2019 е проведен от Община Велико Търново и се организира под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е притежател на влиятелния знак „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Билети за спектаклите от фестивалната стратегия се оферират в мрежата на www.evenim.bg и туристическите осведомителни центрове на ул. „ Христо Ботев “ № 5 и на пл. „ Цар Асен I “ във Велико Търново.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР