Велико Търново. Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа

...
Велико Търново. Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат във Велико Търново, Габрово и Горна Оряховица

Велико Търново. Безплатни прегледи за премерване и оценка на растежа на децата ще се проведат във Велико Търново, Габрово и Горна Оряховица на 15, 16 и 17 април. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .
Инициативата, която закупи известност като „ Клиника на колела “, е част от стартиралата през септември 2017 година в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна огромна акция на Варненското сдружение по детска ендокринология GROWINFORM за ранно разкриване и навременно лекуване на положения, свързани с проблематичен напредък. Мобилният екип на доктор Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които ще вършат оценка на растежа на децата. Не е належащо авансово записване, нито направление, само че е добре да се знае растежът на родителите и данни за растежа и тежестта на детето през годините. Ето и графика за безплатните съвещания в района: Велико Търново- 15 април от 13.30 до 17.00 часа в МОБАЛ " Стефан Черкезов " - детска клиника, приемен детски кабинет. Габрово- 16 април от 10.00 до 16.00 часа в ДКЦ 1, етаж 2, кабинет 26. Горна Оряховица- 17 април от 9.00 до 14.00 часа в ДКЦ1, етаж 1, някогашен кабинет УНГ.
Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, заради слаба осведоменост на общопрактикуващите лекари и родителите, регистрират детските ендокринозолози. Нарушенията в растежа в случай че не са вродени скелетни болести се демонстрират най-вече след първата и най-много след втората година. От децата с невисок растеж малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители. Колкото по-рано се извърши диагностиката, толкоз по-големи са опциите за лекуване, а те към този момент са обилни, поради напредъка на науката спрямо преди 15-20 години. При болестните нарушавания в растежа най-вече се касае за ендокринни или синдромни болести, не рядко има и съпровождаща по-тежка диагноза –кръвни, сърдечни, нервно-мускулни и други Около 4000 са диагнозите в медицината, свързани с закъснение в растежа. Те са от групата на редките заболявания. Дефицитът на растежен хормон е единствено една от тях. Лечението на това заболяване е скъпо, само че се поема напълно от Здравната каса. Редовното премерване и следене на растежната скорост на децата разрешава ранното разкриване, предварителна защита и лекуване на редица болести. Ръстът е невисок, когато 97 % от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се реши благодарение на специфични криви, с които разполагат експертите детски ендокринолози за оценка на растежния ритъм. Причините за изоставането в растежа могат да бъдат особености на здравото дете, хронични болести, скелетни малформации, синдроми, ендокринни нарушавания и други Растежът се възвръща посредством разкриване и лекуване на главното заболяване. Крайният растеж е толкоз по-нисък, колкото по-късно е стартирано лекуването. Кампанията Growinform на Варненското сдружение по детска ендокринология обгръща над 10 града в страната, измежду които Русе, Добрич, Шумен, Разград, Бургас, Търговище, Сливен, и други Допълнителна информация за акцията GrowInform може да бъде открита в уеб страницата www.growinform.org, или на страницата във Facebook. Там родителите могат да открият калкулатор, посредством който след въвеждане на данните за растеж, пол и възраст на детето, могат да видят дали то се развива в норма.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР