Велико Търново. 90 изпълнители от 13 държави ще вземат участие

...
Велико Търново. 90 изпълнители от 13 държави ще вземат участие
Коментари Харесай

Велико Търново: 90 млади таланти от 13 държави ще участват в международния конкурс „Сребърна Янтра“, който ще се проведе в града

Велико Търново. 90 реализатори от 13 страни ще вземат присъединяване в 15-тия Международен конкурс „ Сребърна Янтра “, който ще се организира във Велико Търново. Това заяви на конференция уредникът на състезанието Румяна Начева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . В четири възрастови групи ще се състезават реализатори от 5 до 25 години от Италия, Малта, Финландия, Румъния, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Словения, Франция, Англия и България. Конкурсът ще се организира в последните дни на месец септември – от 29 септември до 1 октомври на сцената на МДТ „ Константин Кисимов “.
„ Сребърна Янтра “ е един от дребното състезания в България, който организира предварителна селекция. Затова подсигуряваме, че на сцената на Театъра ще чуете и видите високо качество от всички реализатори от 5 до 25 -годишна възраст “, добави Румяна Начева. Тя уточни, че състезанието се организира в два тура. Първият тур е осъществяване на българска ария или на ария на езика, който се приказва в страната, от където идва участникът. Във втория тур реализатори би трябвало да изпеят ария на непознат език. Третата вечер, в неделя, е Гала концертът на лауреатите. Във фоайето на театъра ще бъде открита галерия живопис на художничката Гергана Йовчева, която е и втората изпълнителка на емблематичната ария на състезанието – „ Янтра ”. В същия ден ще бъде подредена и експозицията с наградените детски рисунки от последното издание на състезанието „ Три звездички ”, проведен от Фондация „ Ангели от Лим “. Румяна Начева уточни, че състезанието „ Сребърна Янтра “ се предава непосредствено в действително време по интернет, в YouTube-каналa „ Silver Yantra “.
Председател на журито още веднъж ще е Силвия Кацарова. Членове са Роко Палацо – продуцент на Roxyl Music – Италия, Каталин Даскалу – продуцент от Румъния, проф. доктор Родика Рошиору – вокален възпитател от Молдова, Елена Великич – композитор от Сърбия, Ива Ангеличева – шеф на състезанието „ Wild Rose “ в Лондон, Христо Паскалев – Паскал – поп реализатор, член на F.I.D.O.F.
Румян Начева напомни, че през годините носители на Гран При „ Сребърна Янтра “ са били Пламена Петрова, Ирина Костина от Молдова, Пламен Пътов, Стела Ботез от Молдова, Ванеса Илиева, Ирина Василкова от Молдова, Олга Горчински от Молдова, Ана-Мария Янакиева, Флория Цанкова, Елхаида Дани от Албания, Клаудич Чикатери от Италия, Ева Бото от Словения, Николета Скарпинелла от Италия, а предходната година Радко Петков. По думите на Румяна Начева всички тези реализатори са познати и задоволително известни.
Организатори на Международния конкурс за млади реализатори „ Сребърна Янтра ” са съдружие „ Сребърна Янтра – 2003 ”, Община Велико Търново и Договор за Европейския съюз „ Румина ”. Конкурсът се организира по патронажа на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР