Великият Сампсон, славата за който се носела навред, се родил

...
Великият Сампсон, славата за който се носела навред, се родил
Коментари Харесай

Преп. Сампсон Странноприимец

Великият Сампсон, славата за който се носела навсякъде, се родил в античния и прочут Рим; неговите родители били богати и знатни хора от царско родословие. Като изучил цялата световна мъдрост, Сампсон се обучил и в лекарското изкуство, само че не от потребност или поради изгода, защото той бил изцяло удовлетворен със своето лично благосъстояние, а с цел да не обитава в празност и с цел да може с Божията помощ да послужи на бедните с познанията си в лекарската мъдрост.

Сампсон изцелявал със силата на своето изкуство мнозина страдащи от неизлечими заболявания. Неговото лекарско умеене било подпомагано и от Божията берекет, даруваща голям брой изцеления, която му била изпратена поради неговия благодетелен живот и вярата му в Бога. Наред с външната световна мъдрост, Сампсон имал опитност и в разбирането на Божествените Писания, упражнявал се доста в четенето на свещените книги и съгряван от религия и вяра, се укрепявал в Христовата обич.

Когато родителите на Сампсон умряли и той станал собственик на обширни имения, светият освен не престанал да прави своите милосърдни каузи, лекувайки безвъздмезно бедните, само че дори почнал да разменя своите краткотрайни и скоропреходни благосъстояния за нетленни и безконечни, като следвал евангелското слово; за това обилно раздавайки лепта на бедните, съгласно Божията заповед, той с двете си ръце унищожавал своето благосъстояние, като се стремял да удовлетвори всяка потребност на бедните и нямащите, желаейки чрез насищането им с материална храна да придобие за себе си нетленни съкровища.

Така постъпвал той през всички дни на своя живот, тъй като милосърдието му било присъщо още от рождението му, а чрез възпитанието то още повече се утвърдило в сърцето му. Пожелал да организира своя живот непретенциозно и просто, Сампсон освободил доста от своите плебеи, като оставил при себе си единствено един - за най-необходимото. И в действителност, защо му били нужни толкоз доста плебеи, откакто той самичък станал същински и откровен раб Божий? И по този начин той се отрекъл от всички свои богатства; задоволителни му били едничката му дреха и връвчицата, с която се препасвал. Като желаел да придобие за душата си духовно благосъстояние, той презрял света и всичко в него и подражавайки на Христа, станал пътешественик: като оставил своите сродници и познати, той напуснал античния Рим и се заселил в една пустиня, както направил в миналото оракул Илия.

Но Бог, за изгода на мнозина, отвел Своя правилен раб в новия Рим, т.е. в Константинопол; тук, като си намерил една сграда, свети Сампсон се заселил в нея, като утешавал странници и небогати и по всякакъв начин им служел. Освен това Сампсон освен ги лекувал благодарение на своето лекарско изкуство, само че и се стараел да им угоди с храна и постелка.

Славата за добродетелите на светеца и за неговото неизмеримо изкуство достигнала и до царските покои. Това станало при следните условия.

Император Юстиниан болен тежко от неизлечима болест. Извикали лекари, само че те като прегледали царя, по своя табиет почнали да спорят един с различен и дълго време единствено давали празна вяра на царя със своите думи, само че на процедура не могли да излекуват заболяването му или най-малко да облекчат неговите премеждия. Извикали фамозни лекари от всички области на гръко-римската империя, само че нито един от тях не могъл да излекува царя от жестоката болест.

Царят се разгневил и заповядал всички да бъдат прогонени от погледа му, а той самият се обърнал към Извора на всяко излекуване и Създателя на всички твари, към Господа Бога: на Него едничкия предал живота си и от Него единия със сълзи почнал да търси помощ за себе си. И Бог не презрял прилежното и слъзно моление на царя. Като се унесъл за малко, той видял във привидение голям брой лекари да стоят пред него облечени в светли облекла. След това един светозарен младеж, като пристъпил към него, почнал да му показва всеки от лекарите, пояснявайки кой какъв ранг има и на какъв брой е години; измежду тях той посочил на царя един, със смирено лице и с бели коси, облечен в духовнически одежди; акцентирайки го, светоносният младеж споделил на царя:

- Само този и никой различен не ще те изцели, царю, от твоята смъртоносна болест.

Когато Сампсон влезнал, царят още щом го погледнал, познал, че това е мъжът, който видял насън. Като се извършил с наслада, той бързо станал от своя престол и като се доближил до светеца, прегърнал го и целунал освен устата на стареца, само че също и главата, и ръцете му, като споделил:

- Отче, ти в действителност си този, който Господ Бог ми сподели насън и ми даде обещание посредством теб да ми дарува здраве.

Като споделил това, той го отвел в своите палати и като седнал до него, с приятност го съзерцавал; допирал ръцете на светеца до очите си и със сълзи на очи ги целувал, като се надявал да получи от тях излекуване.

Блаженният Сампсон при типа на това огромно примирение на царя се опечалил и добродушно му споделил:

- Не прави това, царю, не унизявай себе си с безпределно примирение, с цел да не ме въведеш в прегрешението на гордостта: тогава върху теб ще падне виновността за моето наказание от Праведния Съдия. В какво доминирам другите хора аз, който съм нищ и неверен, който самичък се нуждая от милостивото състрадание на Господа за изцелението на личните ми грехове? Само твоята преголяма религия, ориентирана към Господа, и твоето топло очакване в Неговото състрадание ще склонят към благосклонност Христа - Небесния Цар и Той ще те изцели: тъй като Той може да стори всичко, което пожелае.

Като споделил това, свети Сампсон се докоснал с ръка да болното място в тялото на царя, като се престорил, че му поставя лекарство, и по този метод желал да прикрие дадения му от Бога подарък на отлично изцеляване. И едвам докоснал болното място, царят внезапно почувствал облекчение от заболяването, а по-късно и изцяло се изцелил.

Като се сподобил със напълно здраве, царят мощно се зарадвал освен на своето излекуване, само че и на това, че видял толкоз популярен и богоугоден мъж. После, като желал да се отблагодари на светеца както прилича, му предложил злато и сребро.

Но Сампсон споделил на царя:

- Царю, аз имах доста злато, сребро и парцели, само че всичко това оставих поради Христа, с цел да получа безконечните небесни богатства. Но в случай че искаш да ми окажеш снизхождение, то поради Бога и твоето избавление можеш да направиш следното: устрой покрай моята барака дом, в който аз бих могъл да подслонявам немощните и странниците, на които съм привикнал да послужвам. По този метод ти и за себе си ще получиш от Бога постоянно въздаяние, и моята напреднала възраст ще утешиш.

Като чул думите на светеца, царят приел тази негова молба по-скоро като подарък за себе си, в сравнение с като прошение, и заповядал да построят странноприемница и болница, както поискал преподобният. Когато приключил градежът на зданието, царят добавил към него и различнии парцели за потребностите на приютяваните там странници и лекуваните заболели.

След това, в продължение на доста години, свети Сампсон се отдал на това свое служение на странници и лечение на заболели. Сред такива каузи той достигнал до дълбока напреднала възраст: като измършавял телесно, той се поразболял и се доближил към гибелта. Когато душата му се разделяла от тялото му, неговото лице си останало светлр и ни минимум не скърбял пред типа на гибелта, както нормално скърбят другите души, преизпълнени с плътска и световна тъга, с голям брой грехове и по тази причина боящи се от гибелта. Светецът знаел Кой го приканва, от какви писания и в какво умерено пристанище и какви утехи чакат там неговата блажена душа, тъй като всеки служащ заслужава своята заплата. И така богоугодната душа на свети Сампсон се възнесла в небесните горни страни; а тялото му с чест било заровено в църквата на свети страдалец Мокий, от рода на който този популярен Божий ласкател произхождал по плът, бидейки нравствен правоприемник на добродетелта на светия страдалец.

Също и след своята гибел светецът давал излекуване на всевъзможни заболявания, както и приживе.

Като прославял чрез голям брой чудеса своя ласкател Сампсон, Бог го популяризирал и посредством приключването на целебно миро от гроба му, от помазването с което боледуващите от разнообразни недъзи оздравявали.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР