Великият китарист на Queen Брайън Мей е сред най-големите имена

...
Великият китарист на Queen Брайън Мей е сред най-големите имена
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как Брайън Мей изработи своята легендарна Red Special, която го скара и помири с баща му

Великият китарист на Queen Брайън Мей е измежду най-големите имена от златните страници на рок музиката.

Той към този момент е на 72 години, само че остава деен в обществените мрежи и по време на изолацията постоянно споделяше с почитателите си клипове със свирене от къщи, като дори подтикваше други музиканти да се включват онлайн в осъществяването на някои от най-известните песни на Queen.

В края на май музикантът претърпя инфаркт и призна, че животът му е бил заплашен, само че през днешния ден към този момент е добре и продължава да радва почитателите си с постоянни включвания в мрежата.

Днес си припомняме една удивителна история от детството му, когато дружно с татко си основава своята иконична китара Red Special, белязала неповторимото звучене на Queen.

Над половин век по-късно момчето е легенда, кумир на безчет китаристи и знак на една от най-големите групи на всички времена. А основаната в домашни условия китара Red Special дефинира неповторимия му жанр на свирене.

Мей към момента свири на китарата, която назовава „ остарялата госпожа “ и която звучи във всички албуми на Queen, употребява и нейни реплики от личната си компания за китари.

Китарата е същинска звезда със лична страница в Wikipedia, тя може да се похвали със личен телохранител, отговарящ за нея по турнета, а компанията Brian May Guitars създава нейни копия и разновидности за всеобщия консуматор.

 gettyimages-85364489-594x594

Преди няколко години Мей издаде книга, в която разказва детайлно всеки стадий от процеса по основаването на Red Special. Музикантът си напомня не просто сглобяването на инструмента, само че и комплицираните взаимоотношения, които е имал с татко си – индивида с главен принос за неговото музикално развиване.

„ Бях само дете и живеех много изолирано в дребната ни къща във Фелтъм, Мидълсекс. Баща ми беше електроинженер и през войната беше служил в Кралските военновъздушни сили, където беше срещнал и майка ми, тогава също част от тях.

След войната те се оженили, появил съм се аз и той си е намерил работа в „ Конкорд “. Баща ми можеше да измайстори всичко. Той трансформира свободната ни спалня в работилница и в нея самичък сътвори всичките ни домашни електроуреди, в това число и тв приемника “.

„ Но аз обезверено желаех китара и когато бях на 7 майка ми и татко ми съумяха да спестят, с цел да ми купят една акустична – която още вардя – след което той ми сподели главните пръстовки на банджолелето. Не след дълго бях електрифицирал акустичната китара и я включвах в изработен у дома усилвател. На 16 към този момент обезверено се нуждаех от същинска електрическа китара, само че нямаше по какъв начин да си я позволим, по тази причина с татко ми се заехме сами да си я създадем “.

Тогава Брайън мечтае за инструмент, който да може да му „ приказва “ и да му „ отвръща по натурален метод “, както това се случва при неговия китарен кумир – Джими Хендрикс. Харолд Мей съумява да реализира желанието на сина си, като му оказва помощ да направи един доста специфичен инструмент.

 gettyimages-823663436-594x594

Грифът беше част от остаряла камина. Ръчно отбелязахме позициите на прагчетата със остарели седефени копчета, а ръчката за тремолото беше направена от държач за чанта на колело, с сложено най-после връхче от една от иглите на майка ми за плетене.

Беше доста специфичен интервал, изобщо не се карахме за нищо. Макар че баща се скъса да ругае, когато длетото се хлъзна и издълба огромно парче от дървото. Така и не съумя да си го елементарни, беше подобен перфекционист. Изобщо не предполагахме каква роля ще изиграе Red Special в живота ми – мислех, че просто ще се развличам с нея у дома “.

Защото до момента в който следва астрофизика в Лондон, Брайън образува тайфа на име Smile и среща изцяло незнаен, само че упорит артист на име Фарук Булсара.

Така се заражда групата, която по-късно сменя името си на Queen.

„ Баща ми беше сломен, когато избрах групата пред това да завърша образованието си. Но в последна сметка музикалното прелъщение беше прекомерно огромно, изключително когато получихме предложение да тръгнем на турне с Mott the Hoople.

 gettyimages-111969396-594x594

Щом нещата с Queen потръгнаха, с него не си говорехме близо две години. Той не понасяше и обстоятелството, че живеех с една жена, която по-късно стана първата ми брачна половинка, Криси. Той го считаше за аморално. Аз не можех да го схвана. Имаше подобен вътрешен спор в него.

Разривът сред нас оказа разрушителен резултат върху здравето на майка ми, до момента в който тя се мъчеше да откри мир посред ни. Докара я до цялостен срив. Наследил съм ината на татко си и тя не можеше да накара никой от нас да отстъпи. Все още скърбя, че не бях по-отстъпчив, само че с татко ми се оказахме прекомерно идентични “.

Повратната точка настава, когато Queen, към този момент постигнали международна популярност, провеждат концерт в “Медисън Скуеър Гардън ” в Ню Йорк през 1977 година

„ Качих нашите на „ Конкорд “ – по който татко ми беше работил, само че по този начин и не можеше да си разреши да лети с него – и му споделих просто да ни види и да каже какво мисли. Дойдоха с Криси и бебето ни Джими. Запазих им хотел, споделих им да си поръчат румсървис и след шоуто баща ми стисна ръката и сподели „ Добре, сине, в този момент разбирам “. Това беше необикновен миг за мен – толкоз обезверено желаех утвърждението му “.

„ Той ми призна, че когато се върнал от военновъздушните сили, му се желало да опитва да засвири в група. Но аз към този момент съм бил на път и той се нуждаел от сигурна работа. Тогава осъзнах, че му е било мъчно да одобри моя избор, тъй като това е била фантазия, от която е бил заставен да се откаже “.

Харолд съумява да скрие от сина си и финансовите проблеми, с които се бори през целия си живот.

„ Като дребен не осъзнавах, че сме били доста, доста небогати. Когато разбрах, че татко ми към момента се пробва да си изплати ипотеката в късните години от живота си, аз просто го направих вместо него. Това обаче не беше правилно – той беше превъзходен ”.

“Татко умря от рак през 1991 година (годината на гибелта и на Фреди Меркюри), а беше единствено на 66, в добра форма и изобщо не пиеше. Но пушеше по 40 дневно и това го умъртви “.

 gettyimages-111969648-594x594

Докато Брайън още е изумен от гибелта на татко си, майка му го шокира с още нещо. „ Мама ми сподели, че са имали в действителност сложна връзка. Но като дете нямах концепция за това, усещах се в несъмнено и любящо семейство. А тя е усещала, че просто живее в сянката на татко ми, както правеха съпругите по това време. Навакса си много по-късно, когато проработи като аптекар и се трансформира в страховит всемирски човек ”.

Още преди гибелта на татко си и на Фреди, китаристът се развежда със брачната половинка си и се усеща като провален брачен партньор и провален татко на трите си деца.

Но Брайън съумява да преодолее този интервал и да продължи напред.

“Прекарах чудесни 10 години с мама преди тя да почине ненадейно на 76 години от аневризъм. Мотото на баща беше „ Ако си заслужава да правиш нещо, струва си и да отидеш до прекаленост с него “. Е, сигурно направихме това с Queen!

Затова се надявам, че той би се гордял. Откакто умря, станах човек, който се пробва да даде своя принос на света, и то освен посредством музика. Мисля, че би се усмихнал, би поклатил глава и би споделил „ Да, сине, ти направи каквото трябваше “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР