Великият Дейвид Боуи остави след себе си огромен музикален каталог,

...
Великият Дейвид Боуи остави след себе си огромен музикален каталог,
Коментари Харесай

Музикални хроники: След провален дебютен албум и опропастен проект за филм, Дейвид Боуи „излетя“ със Space Oddity

Великият Дейвид Боуи остави след себе си голям музикален азбучник, който скоро няма да спре да вълнува и да превзема остарели и нови слушатели.

Толкова знакова е Space Oddity, че нейната история заслужава по-специално внимание.

Тя поражда в края на 60-те в един интервал, когато концепцията за мечтаното пътешестване в космоса господства в известната просвета. В текста Боуи основава своя емблематичен персонаж майор Том, основан на неговото главно ентусиазъм: доктор Дейвид Бауман от класическия филм на Стенли Кубрик „ 2001: Космическа авантюра “.

Някак разумно е, че може би най-великата фантастична лента на всички времена ражда и една от най-великите песни, само че в тази ситуация на Боуи, композицията идва и след консумация на някои стимулиращи субстанции. Шест месеца преди да напише песента, музикантът гледа за пръв път кино лентата, излязъл премиерно във Англия през май 1968 година

„ Стори ми се необикновен филм. Но по този начин или другояче, бях доста надрусан тогава, гледах го няколко пъти и си беше огромно изобретение за мен. Така се зароди песента “, споделя музикантът десетилетия по-късно.

Заглавието е взето от една от неговите песни, а задачата на кино лентата е творчеството на артиста да доближи до по-широка публика. Тогава Боуи свири дружно с китариста Джон „ Хъч “ Хътчинсън, с който към този момент са пътували по турнета в групата Feathers и се познават добре. „ Дейвид написа Space Oddity за нас двамата, беше замислена като дуетна ария “, твърди китаристът. По време на звукозаписната сесия точно Хъч пее “Ground control ” частите от текста, в които от наземното ръководство се обръщат към излитащия в открития космос астронавт майор Том.

Боуи пък пее частите, в които Том дава отговор на известията от Земята и показва възхищението си от всичко, което вижда в открития космос.

В деня на фотосите на кино лентата обаче нещата надалеч не минават безпрепятствено. Докато Боуи репетира финалната сцена, в която астронавтът е заобиколен от две галактически прелъстителки, неговият управител Кенет Пит се изпокарва с режисьора Малкълм Томсън, който държи да направи сцената много нецензурна. В последна сметка Love You Till Tuesday остава неиздаден чак до 1984 година, когато излиза непосредствено на видео, а дуетната версия на Space Oddity също остава скрита. 

Изпълнителят записва още няколко демо версии на Space Oddity в търсене на контракт със звукозаписна компания и по този начин се стига до студийната версия на шлагера, която целият свят познава и до през днешния ден.

Тя е записана на 20 юни 1969-а и издадена през идващия месец – единствено седмица преди Нийл Армстронг и Бъз Олдрин да станат първите хора, стъпили на Луната. Именно Space Oddity звучи по „ Би Би Си “, до момента в който онлайн се предава този „ огромен скок за човечеството “. Според Дейвид Боуи, множеството хора считат, че точно кацането на Луната е било неговото ентусиазъм за песента, а не филмът на Стенли Кубрик. Музикантът не има вяра, че тогава хората са се вслушвали много-много в текста. Но неговият майор Том става толкоз известен персонаж, че след това Боуи се връща към него в песните Ashes To Ashes и Hallo Spaceboy.

 David Bowie (1987)

„ Темите за отчуждението и изолацията постоянно са ме занимавали. Често съм се поставял в обстановки, в които съм изолиран, с цел да мога след това да пиша за това “, признава Боуи. Изглежда точно това е същинската тематика и на Space Oddity, тази трогателна ария за зарязан космонавт, реещ се някъде надалеч над Земята. 

Вечният шлагер резервира своята мистика през годините, а негови кавър версии са записвани от най-разнообразни актьори като Шерил Кроу, Def Leppard, Tangerine Dream и Уилям Шатнър. През май 2013 година пък канадският астронавт Крис Хедфийлд, пълководец от Международната галактическа станция, записа версия на песента непосредствено от космоса.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР