Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар.

...
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар.
Коментари Харесай

За(Пре)хранване след Великденския пост

Великденските пости са най-дългите и в същото време най-строгите в православния календар. Ако сте решили да ги спазвате към този момент сте на финалната права и несъмнено към този момент нямате самообладание да сложите завършек на рестриктивните мерки и да се нахвърлите на празничната софра. Но, в случай че не желаете да навредите на здравето си, ще ви бъдат нужни още малко старания на волята.

Отдавна (и на практика) е оборена тезата, че отводът от скотски артикули за тези 40 дни може да се окаже нездравословна за здравето. Дори в противен случай – напълно растителната храна дава на тялото опция да се пречисти от токсините и да се зареди с витамини и минерали. Рязката смяна на хранителния режим след края на постите обаче може да стресира организма ви. Затова завръщането към нормалното ви меню би трябвало да бъде деликатно и последователно.

Великденската софра
Да стартираме със признака на празника – яйцата. Въпреки, че белтъкът им е доста елементарно усвоим, не трябва да прекалявате с тях. Едно яйце е оптималното, количество, което можете да изядете. Така хем ще уважите традицията, хем няма да натоварите стомаха си. Козунак също си позволете в умерени количества, а от алкохола и агнешкото по-добре се откажете.

Месо и риба
След яйцата започнете да включвате и други скотски белтъчини. В идеалният случай е добре да хапнете месо на 3-4 ден след края на поста, най-добре варено пилешко (но не и пържено). От рибите най-подходящи са треската и костура. И не забравяйте да продължавате да комбинирате месните блюда с значителни зелени салати. В марулките, магданозът, зеленият лук и въобще свежите зеленчуци се съдържат ензими, които подкрепят усвояването на животинските белтъчини.

Плодове и зеленчуци
След приключването на поста не се отхвърляйте от потребния табиет да похапвате повече богата на целулоза храна. Фибрите поддържат здравословният баланс в стомашно-чревният тракт, а оттова и в целия организъм.

Млечни артикули
Принципно прясното мляко мъчно се усвоява от повече възрастни и може да аргументи колики, диария или в противен случай – запек. Затова пък киселомлечните артикули съдържат нужните за храносмилането и приготвят организма за нормалните хранителни привички. Изяждайте по една кофичка кисело мляко.

Храни табу

През първата седмица след поста е добре да избягвате всички храни, които натоварват жлъчката и храносмилането:

● Меса, богати на холестерол – агнешко, свинско, салами.
● Пържени, солени, мариновани и прекомерно подправени храни.
● Мазни артикули като майонеза, кашкавал, краве масло, разнообразни сосове.
● Кафе и газирани питиета.

Разковничето е в количеството
Включвайте от ден на ден храни от тези, които сте избягвали по-време на поста, само че в дребни количества. Най-важното е да не преяждате, а на хапвате постоянно – през 2-3 часа. Така ще разпределите отмерено натоварването върху храносмилателните органи и ще им да дадете опция да се приспособяват.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР