Великденската трапеза предполага да е богата и обилна, но и

...
Великденската трапеза предполага да е богата и обилна, но и
Коментари Харесай

Класически салати за Великден

Великденската софра допуска да е богата и изобилна, само че и вкусна, с цел да може да нагости цялото семейство. По традиция на този празник с изключение на яйцата и козунака, би трябвало да има великденска салата, заешко или агнешко месо.

Ето и няколко предписания за типичен Великденски салати:

1. За класическата зелена салата са нужни връзка маруля, връзка свеж лук, връзка репички, половин връзка свеж чесън, 100 грама сирене, 2 с.л. зехтин и две яйца.

Всчики артикули се почистват и измиват добре. Салатата може да бъде нарязана с нож, само че по-добре е да бъде накъсана, с цел да не се намачка и да остане свежа по-дълго време. Репичките се режат на колелца или на полукръг, лукът и чесънът се режат на ситни части. Прибавят се към накъсаната маруля и към тях се прибавя малко сол и зехтинът.

 зелена класическа салата

След това се прибавя нарязаното на кубчета сирене и маслини (по желание). Отново всичко се обърква добре, след което най-отгоре се редят яйцата, нарязани на осминки или рендосани. Това е една от най-традиционните салати за Великден.

2. Картофена салата с краставици, за която са нужни кг картофи, 4 яйца, 2 броя краставици, 200 грама майонеза, 300 грама сирене и 200 грама кисело мляко, малко лимонен сок.

Картофите (небелени) и яйцата се сваряват (поотделно) и се оставят да се охладят. След като картофите са добре сварени и охладени се рендосват, на едро ренде, в огромна купа и се овкусяват с малко лимонен сок и сол. В същата купа, върху картофите се настъргват поредно сиренето, краставиците и обелените варени яйца, без да се разбърква.

В обособен съд се смесват добре майонезата и киселото мляко. Когато е добре разрушена, сместа се полива върху картофената салата и се оставя 20 минути, с цел да се овкуси добре, като още веднъж не се разбърква. След това може да се поръси с малко магданоз по избор и да се сервира.

3. Класическа картофена салата се прави с кг картофи, 4 средо огромни глави лук или 2 връзки свеж лук, щипка сол, 6 с.л. олио.

 картофена салата за Великден Снимка: Диана Костова

Картофите се поставят небелени в тенджера и се оставят на котлона до сваряване. Когато са добре сварени се оставят да се охладят. През това време лукът се реже на приблизително дебели полумесеци, в случай че са глави лук или на не доста ситно, в случай че е свеж лук.

Картофите се режат на приблизително огромни кубчета и към тях се прибавя лукът. На котлона в дребен съд се оставят супените лъжици олио, с цел да се загрее мощно.

Накрая картофите и лукът се поръсват със сол и мощно загрятото олио и се разбръркват добре. По предпочитание лукът може да бъде сменен с праз. Поръсва се с магданоз на усет. Още една вкусна и класическа великденска салата.

Ако тези хрумвания не ви бяха задоволителни, вижте още оферти за вкусни великденски салати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР