Великден наближава и ние вярваме, че това е най-подходящото време

...
Великден наближава и ние вярваме, че това е най-подходящото време
Коментари Харесай

Скритата история зад песните, свръзани с името на Христос

Великден наближава и ние имаме вяра, че това е най-подходящото време да се отпуснем и потопим в някои песни, в чиито заглавия можем да открием думата " Исус ". 

Може би предлагането ви се коства малко несвоевременно, само че тези песни биха били идеални за слушане на този най-свещен празник - изключително тъй като в текстовете им постоянно се прокрадват смисли и смисли, които могат да ви изненадат.

Нека сме наясно - това не е опит за омаловажаване на системите от вярвания на хората, а просто рекомендация за по-съсредоточено прозрение в някои песни, които не са напълно такива, каквито ни се костват на пръв взор.

И преди някой да е побързал и да се е разстроил, дано не забравяме, че фактът, че ние, хората, имаме възприятие за комизъм, би трябвало да значи, че Бог и Исус също имат такова. В края на краищата това, че сме основани по Негов облик и сходство, допуска, че споделяме сходни качества.
Depeche Mode - `Personal Jesus`
Твоят персонален Исус
Някой, който чува молитвите ти
Някой, който се грижи

Е, трябваше да стартираме с нещо явно, само че то си остава класическо.

Този сингъл за пръв път излиза през 1989 година групата Depeche Mode издават този сингъл от идния си албум " Violator ", който се трансформира в обичан на доста почитатели и меломани. По това време лейбълът на групата и британскота самостоятелна звукозаписна компания - Mute взема решение да пусне персонална публикация в локалните вестници с думите " ВАШИЯТ ЛИЧЕН ИСУС " и прибавят телефонен номер.

“ Който реши да се обади, можеше да чуе новата ария. “

Въпреки че мнозина допускат, че песента е за комерсиализацията на религията, Мартин Гор, основният създател на песента споделя, че въобще не става дума за това. Всъщност текстът на песента е отпратка към автобиографията на Присила Пресли " Елвис и аз ". Това споделя в изявление за сп. Spin през 1990 година,

" Това е ария за това по какъв начин да бъдеш Исус за някой различен, някой, който да ти даде вяра и да се погрижи за теб ", споделя Гор.

" Тя е за това по какъв начин Елвис Пресли е бил нейният човек и ментор и какъв брой постоянно това се случва в любовните отношения; по какъв начин сърцето на всеки е като господ по някакъв метод, а това не е доста уравновесена позиция за някого, нали? "

Песента постоянно оглавява класациите за най-хубави песни на Depeche Mode и е преработена неведнъж, в това число от Джони Кеш през 2022 година в албума му " American IV: The Man Comes Around " и от Мерилин Менсън през 2004 година През 2008 година Хилари Дъф базира песента си " Reach Out " на " Personal Jesus ", като трансформира текста на " Reach out and touch me ".

Нагли мошеници.

 
Tom Waits - `Chocolate Jesus`
Е, не отивам на черква в неделя Не стоя на колене, с цел да се апелирам Не изучавам наизуст книгите на Библията Имам собствен личен специфичен метод Знам, че Исус ме обича Може би само малко повече Падам на колене всяка неделя В магазина за бонбони на Зерелда Лий

За езичниците измежду вас, " Шоколадовият Исус " се отнася до шоколадовите статуи на Ричард Мандерсън, който през 1994 година основава серия от дребни шоколадови " Исус " с малинов фондан, които се продават на посетителите на австралийския културен център Gorman House Arts Centre в Канбера. Един американски вестник осъжда изобразяването на Исус върху шоколад и в отговор Мандерсън хитроумно взема решение да сътвори същински шоколадов Исус в натурален размер, който назовава " Trans-substantiation 2 " / „ Транссубстанцията 2 “. Творбата е изложена на обществено място по време на Великден през 1994 година, като Мандерсън кани публиката да пристигна и да изяде непорочния му сладкиш.

Пет години по-късно Том Уейтс издава песента " Chocolate Jesus " / „ Шоколадовия Исус “ в своя албум " Mule Variations ", отличен с премия " Грами ". (Ако не сте имали удоволствието да го чуете, оставете тази публикация в този момент и заповядайте да я чуете.)

Текстът на песента разказва момче, което всяка неделя отива в сладкарницата, с цел да се нахрани с шоколадови Исуси.

Уейтс споделя, че се е въодушевил да напише тази ария не откакто е научил за творчеството на Мандерсън, а за Testamints - бонбонен артикул с отпечатан кръст и стих от Библията върху опаковката.

" Тъстът ми се опитваше да ме заинтересува от това бизнес начинание - тези неща, наречени Testamints ", споделя той в изявление за шоуто на Дейвид Летерман през 1999 година, разказвайки още една от своите приказки. " Това са такива дребни таблетки с кръстчета върху тях. Ако сте на път или нещо друго и не можете да се поклоните по метода, по който сте привикнали, или това е през седмицата, можете да си вземете една от тези дребни таблетки Testamints и това ви кара да се свържете с вашата висша мощ. "

Песента всъщност е задявка към тези, които употребяват религията единствено като механизъм за положително чувство, като оприличава тези, които лицемерно практикуват библейско черешово топче единствено поради повърхностния, изчистващ съвестта прилив на ендорфините, които се освобождават в мозъка, когато пристрастените деца си набират захар. Тогава вярата престава да бъде за вярата, а по-скоро за злините, които мнозина правят в името на религията.
George Michael - `Jesus to a Child`
 

И какво научих от цялата тази болежка Мислех, че в никакъв случай няма да се усещам по същия метод Към никого или нещо още веднъж

Това също не е, каквото наподобява на пръв взор.

Без подозрение една от най-завладяващите и красиви песни на починалия реализатор, " Jesus to a Child " / „ Исус към едно дете “ е персонална респект, която препраща към скръбта на Джордж Майкъл след загубата на първата му обич, Анселмо Фелепа.

С Фелепа се среща по време на концерт в Рио де Жанейро през 1991 година и по-късно споделя, че той е бил първата му обич в неговия живот.

" Бях по-щастлив, в сравнение с в миналото съм бил. Славата, парите, всичко просто бледнееше спрямо тях. "

Фелепа умира през 1933г. от мозъчен кръвоизлив, обвързван със СПИН. Предвид обстоятелството, че все още на издаване на песента през 1996 година Майкъл не се е разкрил като гей, мнозина поясняват песента като ода за вярата. О, подигравка на ориста, като се има поради презрителното отношение на множеството проведени религии към всяко отклоняване от хетеронормалността.

" Jesus to a Child " „ Исус към дете “ става първият солов сингъл на Джордж, който влиза в английските ранглисти под номер едно. Чак до гибелта си през 2016 година изпълнителят посвещаваше песента на Фелепа, когато я изпълняваше онлайн. След гибелта му основателката на английската благотворителна организация Childline, Естер Рантцен, разкрива, че всички възнаграждения от " Jesus to a Child " са били скрито дарени на благотворителната организация, която дава консултантски услуги за деца и младежи, преживяващи сложни моменти.

А в този момент се пробвайте да слушате тази ария и да не пророните сълза.
Nirvana - `Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam`
Господи, не ме искай за безоблачен лъч Слънчевите лъчи в никакъв случай не са направени като мен Не очаквай от мен да рева За всички аргументи, заради които трябваше да умреш Никога не искай любовта си към мен

Първоначално записана от шотландската групировка The Vaselines, тази ария остава по-известна с кавъра на Nirvana, който трансформира истинското заглавие от " Jesus Wants Me for a Sunbeam " на " Jesus Doesn`t Want Me for a Sunbeam ".

The Vaseline`s замислят песента като подигравка на християнския детски химн " I`ll Be a Sunbeam ", а версията на Nirvana като че ли поема тази щафета и я доразвива, като се има поради, че Кърт Кобейн и групата са били открити във връзка с хомофобията и сексизма. Кобейн даже нееднократно е заявявал, че му се желае да е гей, с цел да вбеси хомофобите, и постоянно е носил рокли в символ на митинг против сексизма.

" Носенето на рокля демонстрира, че мога да бъда толкоз мекушав, колкото желая ", споделя той пред LA Times, с цел да се подиграе с мачото, който не понасял на рок сцената. " Аз съм хетеросексуален... огромна работа. Но в случай че бях педераст, това също нямаше да има значение. "

" Отвратен съм от това, което разрешаваме да се случва, от това какъв брой безгръбначни, летаргични и отговорни сме, че не се изправяме против расизма, сексизма и всички тези други " измами ", за които контракултурата хленчи от години, до момента в който те седят и постановат същите тези настройки всяка вечер по малките екрани и в списанията. "

За Nirvana " Jesus Doesn`t Want Me for a Sunbeam " беше ария основана с цел да отхвърли лицемерна система от вярвания, която не прилага/празнува толерантността, която проповядва. Защото слънчевите лъчи " в никакъв случай не са направени като мен ".
The Flaming Lips - `Jesus Shootin’ Heroin`
Преди да отхвърлите тази ария като детинска провокация, спрете да разгледате историите зад предходните песни и отворете съзнанието (и ушите) си за тази.

Нека стартираме с текста:

Е, в никакъв случай не съм разбирал религиите Освен че наподобява са повод/ добра причина да убиваш Всеки си има свои лични схващания И знаете ли, постоянно ще го вършат Тези дни са игли под кожата ми Исус стреля с хероин Ако има свещеници на твоето празненство И ти играеш на карти, които са преброени И нямаш причина да го мислиш Докато възможностите ти не се разкрият Кажи ми, че би трябвало да имам вяра в Исус стреля с хероин Полицията в Ню Йорк Преследва едно момче през парка при положение на сбъркана идентичност Пробиха му патрон в сърцето Срещнах Мери на ъгъла с уличните лампи Тя ме попита дали ще се кача в стаята й Казах й, че нямам пари Тя сподели, че скоро би трябвало да си потегля Реших, че ще вляза. Jesus shootin` heroin

Песента, взета от дебютния албум на The Flaming Lips от 1986 година " Hear It Is ", не е толкоз обвързвана с оприличаването на религията на опиат, колкото с коментар за покварата на религията и за това по какъв начин разочарованието надвива, когато обществото остава безучастно пред лицето на страданието. Или пък би могло да се пояснява като песимистично изявление, в което се декларира, че даже Исус би се прострелял, имайки поради настоящето положение на света. Преценката е ваша.

Както и да го тълкувате, фронтменът Уейн Койн резервира здравословно възприятие за комизъм и отдалеченост по отношение на " Jesus Shootin` Heroin ", като съобщи пред Red Bull Music Academy през 2017 г: " Мисля, че искахме да изглеждаме заплашително и надълбоко и да представим някаква мрачна, неописуема версия на живота в Библейския пояс или нещо сходно. (...) Просто това е толкоз странна, странна ария и мога да схвана за какво хората биха си помислили, че нещо не е наред и че сме странни и претенциозни по едно и също време. "

Независимо дали е претенциозна или странна, това е недооценена ария, която заслужава, по този начин както и предходните - да бъде включена във вашия великденски плейлист.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР