Великден е най-важният християнски празник, който отбелязва последните дни от

...
Великден е най-важният християнски празник, който отбелязва последните дни от
Коментари Харесай

Вижте какъв цвят са дните от Страстната седмица

Великден е най-важният християнски празник, който отбелязва последните дни от живота на Исус Христос. Кулминацията е Страстната седмица, която следва 40-дневния интервал на поста. Тя е увещание за живота, осъждането и гибелта на Исус Христос. Знаете ли цветовете на всеки ден и за какво не би трябвало да се мръщите в сряда?

За обичаите в седмицата преди Великден в предишното и за какво обособените дни са наричани по избран метод споделя чешкият информативен уебсайт dama.cz.

Син понеделник

По време на Синия понеделник съгласно традицията църквите били украсявани в синьо и лилаво. Основното значение на този ден е, че е за отмора и свободно време. Всяка работа е била неразрешена в този ден и не се провеждали никакви церемонии. Името произлиза от немското blau, което в превод значи освен наследник, само че и инвалид или пийнал.

Жълт вторник

След почивния ден е време за подробно домакинство, което преди време се е провеждало в жълт вторник. Освен че се изчиствал целият дом, това е имало и символика - премахването на цялата нечистотия в живота. В този ден цялата къща се опустошава, чистят се паяжините, измиват се прозорците. След това слънчевите лъчи могат още веднъж да огряват стаите. Затова и на вторника е обещано името " жълт ”. В християнството жълтото значи Божията светлина и вечността.

Пепелна сряда

В Пепелната или още Грозната сряда почистването продължава с прочистването на комините от сажди. В предишното хората са вярвали, че по този начин прогонват всички зли духове от вкъщи. Но това е и денят, в който Юда предава Исус и го продава за тридесет сребърника. С това е обвързвано и суеверието, че който се намръщи на този ден, ще бъде противен през останалата част от годината.

Зелен четвъртък

На този ден свещениците носели зелени одежди, а стопанките трябвало да изметат къщите си преди изгрев-слънце и да изнесат боклука. Хората излизали с дрънкалки, с цел да изгонят алегорично Юда. Но този ден от Страстната седмица е прочут с това, че на него е била последната вечеря на Христос. Затова на него всеки би трябвало да хапне по нещо зелено - чесън, коприва, спанак, зеле. Според вярванията тогава, който ги изяде е щял бъде предпазен от ухапвания от змии и инсекти през цялата година. На добитъка трябвало да се даде прясна вода, с цел да бъде здрав през цялата година.

Разпети петък

Разпети петък е ден на горест, мир и непоколебим пост. Денят на разпятието на Исус Христос. На този ден дамите постоянно потеглят към потока, тъй като водата на Разпети петък е трябвало да носи хубост и прохлада. На разпети петък в църквата не се служи литургия, вместо това хората се молят на Божия гроб.
Според суеверието не би трябвало да се пере на този ден, тъй като изпраното ще бъде напоено с кръвта на Христос. Не е разрешено и да се копае. Нищо не може да се вземе назаем, защото материята може да бъде омагьосана и да внесе неприятен шанс в къщата. Разпети петък се счита за ден на чудесата, когато планините се отварят и се отхвърлят от своите съкровища, предопределени единствено за чисти души.

Бяла събота

Най-накрая идва Бялата събота, което значи завършек на поста. Наречена е бяла по името на облеклата, носещи новото кръщение. Всяка къща и постройка е трябвало да бъдат пометени с нова метла, с цел да не попадат инсекти в нея. Следобед също било всекидневно в селото да се преследва Юда, който хората упреквали за всяко зло. Накрая съгласно традицията костюмът на Юда се изгарял. Най-важното събитие в нощта на Великден е литургията в чест на Възкресението Господне.

Великденска неделя

Великден е време на забавление и празник. Литургията е в дух на наслада, пеят се великденските псалми и гори огромна украсена свещ, която се възпламенява като знак на преди малко възкръсналия Христос. Според традицията на този ден всеки би трябвало да облече нещо ново. Дълговете също се опрощават и не се претендирал рабски труд. Млечните артикули и месото се връщат на масата. Стопанките са изпекли козунаци и великденски агнета като увещание за жертвата на Исус Христос.

Червен Велики понеделник

В предишното яйцата са били боядисвани в алено, заради което и великденският понеделник постоянно е бил именуван Червен. Забавленията са неизменима част от него, а хората дори са желали и ръка.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР