Великден е най-старият християнски празник, празнува се от средата на

...
Великден е най-старият християнски празник, празнува се от средата на
Коментари Харесай

Великденските традиции по света

Великден е най-старият християнски празник, чества се от средата на втори век. Целият свят празнува възкресението на Исус Христос, само че всяка страна има разнообразни способи за честването му. Вижте по какъв начин честват Великден някои страни.

У нас празникът се отбелязва с богата софра, отрупана с ястия от агнешко, зелени салати, козунак и несъмнено боядисването на яйца. Хората се чукат с тези яйца и си пожелават здраве и шанс. Вечерта против неделя се върви на черква.

В Гърция през Страстната седмица се отслужват църковни литургии, а в неделя гърците сядат на маса с печено агне и алено вино.

В огромна част от италианските села се разиграват подиуми от страданията на Исус, вършат се великденски процесии. Продават се големи шоколадови яйца, които са цялостни с изненади.

 Козунак

В Унгария мъжете пръскат дамите от фамилията и приятелското обграждане с парфюм. Тази традиция се свързва с плодородието. След това дамите черпят с яйца, алкохол и сладкиши.

Във Филипините на Разпети Петък млади мъже играят разпъването на Исус. Те носят дървени кръстове до върха на хълмове, а по-късно самите тях ги приковават с гвоздеи за краката и ръцете към кръста. Мъжете одобряват това като възмездие, само че католическата черква не утвърждава тази традиция.

В Съединени американски щати се провеждат празнични шествия, най-големите от които са в Ню Йорк. В Белия дом дребните гости търсят скрити великденски яйца, а най-после президентът им подарява дървени яйца, подписани от него и брачната половинка му.

 Великденски Заек

В Австралия извънредно известни са захарни и шоколадови яйца. Продават се и лакомства зайчета и билби – торбеста животинка, сходна на мишка. Австралийците я считат за великденски знак на страната.

За Руснаците Великден е най-почитания празник. По традиция на трапезата участват толкоз ястия, какъв брой дни продължава постът. За декорация на масата се поставят шарени яйца, сложени в кошничка със зеленина.

Шведите украсяват къщите си в жълто, бяло и зелено. На трапезата участват ястия, сходни на коледните. Великденските яйца съставляват огромен картон, в който е пуснат хубав бонбон.

Във Англия на Разпети Петък се ядат хлебчета със стафиди, върху които е изрисуван кръст. На Великден по скатовете се търкалят изрисувани яйца. Победител става оня, чието яйце стигне най-бързо до долу.

В Германия се вършат сладкиши, сходни на нашите козунаци. Закуската е фамилна, а децата търсят скрити из цялата къща великденски кошнички с лакомства, зайчета и други дребни подаръчета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР