Великден е най-големият православен празник. Може да си мислите, че

...
Великден е най-големият православен празник. Може да си мислите, че
Коментари Харесай

Малко известни факти за Великден

Великден е най-големият православен празник. Може да си мислите, че знаете всичко за това значимо събитие, само че от време на време има неща, които е потребно да си напомним.

Значението на думата " Пасха "

Великден/Пасха/ на древногръцки значи „ да страдаш ". Това е най-светлият и благополучен празник за всеки православен човек, само че въпреки всичко ни припомня за страданието, което Христос одобри поради нас - неверните деца на Бог.

В този ден не можете да посещавате гробища.

Това е ярък и позитивен празник, затова скръбта и негативизмът в този ден са строго противопоказни. Църквата не разрешава посещаването на гробища, тъй като има специфични дни за това.

Благодатният огън може да не слезе

Някои хора не знаят какво е благословеният огън, до момента в който други знаят, само че не схващат какво е същинското му предопределение и смисъл. Всяка година в Йерусалим, в църквата „ Божи гроб ", се самозапалва огън, който се назовава изпълнен с берекет. Ако това не се случи, това ще е знак, че краят на света наближава.

Великден и Велики пости

Оказва се, че единствено към 20% от вярващите съблюдават пости преди Великден в една или друга степен. Много малко съблюдават поста напълно, съгласно всички правила - към 2% от общия брой православни християни.

Една от най-древните обичаи на Великден

Малко хора знаят, само че в самия ден на Великден и през идната седмица след него е всекидневно да се отделя време и средства за щедрост. Важно е да помогнете на нуждаещите се с каквото можете. Състраданието и добротата към другите ще оказват помощ за привличането на Божията берекет.

Великденски разноски

Всяка година в навечерието на Великден човечеството харчи сред 20 и 30 милиарда $ за храна, дарове и подготовка за празника като цяло. Повече хората харчат повече единствено преди Нова година.

Католическият Великден от време на време съответствува с православния

Случва се от време на време католическият Великден да съвпадне с православния в един и същи ден. Според църковните календари, през идващите 20 години този ярък празник ще бъде празнуван от католици и православни дружно през 2025, 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР