Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус

...
Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус
Коментари Харесай

Последният ден от Страстната седмица! Велика събота е!

Велика събота е обвързвана с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дамите към нея

Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предхождащ Великден. На Велика събота означаваме погребението на Господ Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла.

Когато Исус умрял като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото още веднъж се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите нормално на този ден се меси и пече обредният великденски самун и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е обвързвана с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дамите към нея. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража. След своята кръстна гибел Христос слиза в пъкъла, освобождава библейските пророци и праведниците и ги води в небесата. Така стартира новата епоха в историята на човечеството - правото на индивида на свободен избор - да бъде добър или неприятен и след гибелта си да реализира парадайса или пъкъла.

На Велика събота в среднощ в църквите се отслужва тържествено свещенодействие. Водещият службата духовник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа " Христос возкресе " и богомолците трикратно му дават отговор " Во истину возкресе ".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР