Векослав Пребег, хърватски гражданин, който беше заловен близо до Мариупол

...
Векослав Пребег, хърватски гражданин, който беше заловен близо до Мариупол
Коментари Харесай

Освободен от руски плен хърватин: Винаги съм изтъквал, че моята майка е българка

Векослав Пребег, хърватски жител, който беше хванат покрай Мариупол в Украйна през май, беше упрекнат от съда в така наречен Донецка национална република, че като наемник в украинската войска е взел участие в дейности, заплашващи сигурността на републиката, предава особено за Българска телеграфна агенция Диана Гласнова. За сходни дейности се планува пожизнен затвор или смъртно наказване. Пред съда през август, където беше съден дружно с един швед и трима британци, Векослав Пребег не се призна за отговорен.

От момента на пленяването му хърватската дипломация и персонално министър председателят Андрей Пленкович използваха всички вероятни дипломатически и лобистки канали за освобождането на Пребег посредством възможна замяна на пленници сред Русия и Украйна.

Днес, особено за Българска телеграфна агенция, Векослав Пребег сподели: " Петте месеца бяха доста сложни и най-после да съм свободен е доста хубаво. На съда се пробваха да ме показват надали не като Джеймс Бонд и като инструктор, който е обучавал украински националисти. Аз бях украински морски пехотинец и нищо повече. Най-тежко ми беше, че някъде бях изгубил мобилния си телефон и не можех да виждам фотосите на майка ми и сестра ми. Моята майка Величка беше българка и в живота си постоянно съм подчертавал този факт. Сестра ми Елефтерия е родена в България, в Пловдив. В момента се усещам добре, само че ще остана още известно време под лекарско наблюдаване в болница " Дубрава ".

Векослав Пребег е признателен на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е бил медиатор при размяната на пленници сред Русия и Украйна и с чийто частен аероплан пленниците са превозени, както и на премиера Андрей Пленкович и министъра на външните работи Гърлич-Радман. " Техните дейности доведоха до това, че най-сетне бях освободен от плен ", сподели Пребег.

Премиерът Андрей Пленкович от своя страна благодари на Украйна и Саудитска Арабия в Туитър за помощта им при освобождението на Векослав Пребег от съветски плен.

Д-р Тони Колак, началник на клиниката по хирургия в Клиничния център " Дубрава ", сподели пред публицисти, че се вижда " място на дясното му рамо, където е ранен, както и деформиране на носа, което му пречи умерено да диша. Като цяло Пребег е в положително физическо положение, само че евентуално ще има потребност от психическа помощ. Мисля, че ще остане в болничното заведение най-вече няколко дни. "

Бащата на Векослав е бил доброволец в хърватската Отечествена война 1991-1995 година, в която е умрял. Майка му Величка, останала сама с двете деца, в резултат на мощния стрес стартира постоянно да боледува. Умира в Загреб през 2008 година, надалеч от обичания си Пловдив.

Сестра му Елефтерия не може да скрие щастието си и усмивката си. Както тя сподели за Българска телеграфна агенция, " смятах, че в никакъв случай повече няма да видя брат си. За финален път чух гласа му на 30 март. Мислех си, че в случай че пристигна този ден да го освободят, несъмнено ще има някаква подготовка, а единствено по телефона чух изречението: " Векослав е освободен, прибира се у дома. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР