Веднъж Господ Иисус Христос минавал покрай Генисаретското езеро. Видял двама

...
Веднъж Господ Иисус Христос минавал покрай Генисаретското езеро. Видял двама
Коментари Харесай

Св. ап. и ев. Йоан Богослов. Преп. Арсений Велики

Веднъж Господ Иисус Христос минавал около Генисаретското езеро. Видял двама брата - Яаков и Йоан - да кърпят дружно с татко си Зеведей рибарските си мрежи. Призовал ги да тръгнат след Него. Те оставили татко си, мрежите, кораба и тръгнали незабавно след Него.

Оттогава те били непрестанно със Спасителя.

Заедно със Симон Петърте участвали при възкресяването на Иаировата щерка, а също и при преображението Му на планината Тавор. Пак със Симон Петър двамата братя били най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина, когато Той се молел с къврава пот преди страданията Си на Голгота.

На Тайната вечеря Йоан седял до Господа, Когато Иисус Христос споделил, че един от учениците Му ще го съобщи, Йоан се облегнал на гърдите Му и Го запитал какво приказва.

Като висял в страшни страдания на Голготския кръст, Господ Иисус видял до Себе Си пречистата своя Майка и " ученика, който обичал ".

На пресветата Си Майка споделил:

- Ето наследник ти!

А на ученика си Йоан:

- Ето майка ти!

Йоан взел при себе си св. Богородица като същинска своя майка и се грижил синовно за нея до блаженото й Успение.

В първия ден на седмицата, преди разсъмване, Мария Магдалина пристигнала на гроба Господен. Потърсила, само че не намерила в него тялото на Спасителя. И побързала да заяви това на Петър и Йоан. Двамата възпитаници отишли незабавно на гроба. Пръв пристигнал Йоан, надникнал в гроба и го видял празен. Симон Петър също влезнал в него и го видял празен. Йоан също влезнал. Влязъл и пръв сред учениците повярвал във възкресението на Христа.

След възкресението Си Господ се явявал доста пъти на Своите възпитаници. Явил се и при Генисаретското езеро. Пръв Йоан Го познал и споделил на Симон Петър:

- Господ е.

След Възнесението господне Йоан живял в Йерусалим с другите апостоли. Молел се постоянно с тях в храма. На Петдесетница дружно с тях получил плодородните блага на Пресветия Дух.

Оттогава проповядвал старателно Евангелието и обръщал юдеи и езичници към Христовата религия.

Един ден тръгнал с деятел Петър за Йерусалимския храм. При храмовите порти човек, хром по рождение, почнал да проси от тях лепта. Те нямали сребро и злато. Дали му това, което имали - излекували го. Той станал и проходил.

Това знамение привлякло към тях голям брой народ. Апостолите проповядвали пред всички истината за Спасителя - за живота Му, за изкупителните Му премеждия и за възкресението Му. Зовели всички да се разкаят и да се извърнат към Него, с цел да получат избавление.

Повярвали и се кръстили хиляди.

Първосвещениците и началникът на храма задържали двамата апостоли под стража. На другия ден били изправени на съд пред синедриона. Забранено им било да проповядват истината за Господа Иисуса. Но Петър и Йоан дали отговор на съдиите си:

- Съдете, дали е заслужено пред Бога - вас да слушаме повече, нежели Бога; тъй като ние не можем да не приказваме за това, що сме видели и чули!

Пуснати били на независимост под опасност. Въпреки заплахата обаче те траяли да извършват Христовата заръка. И цифрата на вярващите непрестанно се увеличавало.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР