Веднага след Новата година Ивановци от Шилер Парк в Чикаго

...
Веднага след Новата година Ивановци от Шилер Парк в Чикаго
Коментари Харесай

Фрогоко: И в Америка замирисва на Ивановден

Веднага след Новата година Ивановци от Шилер Парк в Чикаго се разшетаха за популярния си имен ден. Българската традиция за тези християнски празници е жива и в Америка. Това е третият знак, който сплотява нашата общественост зад океана, наред с прословутите мартеници и пъстрите сурвачки.
Прима са Ивановците в този регион на големия мегаполис, където се намира и българското кръстовище, носещо омето на Щастливица - Алеко Константинов.
За старши Иван единомислещо е разгласен притежателят на автосервиза " Иван Бинев Ауто ". Съвсем естествено на този ден халето е затворено, а клиентите му, без значение от коя народност са, знаят каква е повода за непредвидения задочен ден. Но оживлението тук не секва и на самия Иванов ден, тъй като това е мястото на тържеството, най-вече мъжко. И даже питиетата, мезетата и храните на отрупаната по български софра са приготвени от мъжката компания. Списъкът е дълъг - гроздова ракия, алено вино, луканки, суджуци, наденички, домашно приготвени кебапчета и кюфтета, с най-изтънчените български подправки, запарени чушки капия, царска туршия. Някои от продуктите като сиренето и лютеницата, без които не минава забава са доставени от магазина на Малинчо, трайно утвърдил се на американския пазар освен в Чикаго, а във всички по-големи градове от Източния до Западния бряг. Майстор на популяризиралия се и тук тиквеник е Данчо, който е набрал скорост от своя си Празник - Богоявление, ден преди деня на Ивановците.

- Ние си обичаме домашното. - Казва Иван Тодоров от Пловдив. - Някои, нормално по-младите споделят - всичко има в магазините, за какво се престаравате. Едва ли ще ме схванат, без нашенските си вкусотии няма и да ти замирише на имен ден. Моабет няма да се хване! " - Заключва и дълго се смее.

- И с какво пиво ще замениш двойнопрепечената гроздова ракия от най-квалитетните сортове от Калифорния. - Добавя домакинът на празненството Иван Бинев.

А българските обичаи и славата във винопроизводството в Пенсилвания и прилежащите щати - Ню Йорк, Охайо, Ню Джърси и Делауеър разнася мяйсторът на любовния елексир Живко Иванов от Шумен. Той е приключил Селско-стопанската академия в Пловдив и от години цялостни бидоните със закупен полуготов екстрат от дълбоките мазета на Сонома и Напа Вали в Калифорния.

-Моят специалитет е букета алено вино - от няколко сорта грозде и двойно-наложения пелин. - Разказва с ненаситност младия производител.

Но най-голяма изненада за всички беше, когато научихме, че Джъстин от Пенсилванаия, който има няколко стотин декара лозя е присъединил производството на гроздова ракия в пзарния си лист. В дребни количества, естествено, тъй като пазарът в Америка е много придирчив и е доста мъчно да пробиеш с нетрадиционно пиво, колкото и екзотично да звучи и каквито и екстрени вкусови качества да има. Обяснението, обаче е повече от разумно. Съпругата му е Гергана - българка от Русе.
Зимните български празници тук се разгръщат по цялата зема на огромната страна. Иванов ден, наред с първенеца Васильов ден и Йорданов ден има и в Аляска, и на Хаваите, и в мразовитите Северни щати - Дакота и Минесота и в топлия Юг - Аризона, Ню Мексико, Аризона, Тексас. И както повелява традицията, трапезата е покрита с българската шевица, вее се трикольорът, а българските ритми от всички жанрове огласят покрайнините, окупирани от именниците, техните фамилии, другари, съседи. Не е непознато и наличието на американци, които демонстрират огромен интерес към нашите обичаи, някои от които им се костват прекомерно странни и мъчно обясними, само че запленяват с историите си, с божествата си и разсънват почитание у всички поради привързаността и всеотдайността и възторка с които бългаарските домакини честват своите празници и пазят традициите си.

Това е и най-голямото благосъстояние на пъстрата нация, която сплотява над 160 народности и хора, изповядващи близо 70 разнообразни религии.

И естествено на този ден, 7 януари - най-почитани от всички тук са Ивановци.

Ангел Колев, особено за Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР