Вечните химикали“ вече се срещат и повсеместно. Дълготрайните замърсители са

...
Вечните химикали“ вече се срещат и повсеместно. Дълготрайните замърсители са
Коментари Харесай

„Вечните химикали“ вероятно ни излагат на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания

„ Вечните химикали “ към този момент се срещат и навсякъде.

Дълготрайните замърсители са необятно публикувани в околната среда в целия свят и незабележимо се задържат и натрупват. Те също по този начин се срещат и в нас - в човешката кръв, белите дробове, бъбреците и други органи.

Тези синтетични съединения, известни като пер- и полифлуорирани алкилни субстанции (PFAS), са свързани със съществени опасности за здравето, макар че огромна част от заплахите, които крият, към момента не са изцяло изяснени, в това число характерните механизми, които могат да употребяват, с цел да опустошат нашите тела.

В ново изследване откривателите хвърлят светлина върху въздействието на PFAS в човешката кръв, като разкриват връзка сред химикалите и покачвания риск от сърдечносъдови болести. Те показват и улики, които могат да обяснят по какъв начин химикалите оказват своето влияние.

Проучването, осъществено под управлението на откриватели от Германския център за невродегенеративни болести (DZNE) и Медицинския център на Лайденския университет в Нидерландия, изследва кръвни проби от повече от 2500 възрастни в Бон, Германия, и нидерландския град Лайдердорп.

PFAS са открити в кръвта на съвсем всички участници, чиято възраст варира от 30 до 89 години. Авторите споделят, че въпреки и никой да не е в сигурност от тези химикали, резултатите им демонстрират, че по-младите хора може да са изложени на по-голям риск.

" Виждаме ясни признаци за нездравословното влияние на PFAS върху здравето ", споделя Моник Бретелър, шеф на отдел " Науки за здравето на популацията " в DZNE. " И установихме, че при една и съща централизация на PFAS в кръвта отрицателните резултати са по-изразени при по-младите, в сравнение с при по-възрастните. "

PFAS се появяват в средата на XX век и добиват необятна известност поради способността им да отблъскват вода, мазнини и нечистотия. Семейството на PFAS към този момент включва хиляди разнообразни химикали, употребявани в артикули, вариращи от кухненски съдове и козметика до тъкани и конци за зъби.

Макар че изобилието и разнообразието на PFAS усложнява напъните за изследване на въздействието им върху здравето, доказателствата за евентуалната заплаха се усилват.

В новото изследване откривателите откриват, че PFAS в кръвта се свързват с " неподходящ липиден профил ", или набор от избрани мастни молекули в кръвта, което от своя страна води до по-висок риск от сърдечносъдови болести.

" Нашите данни демонстрират статистически значима връзка сред PFAS в кръвта и нездравословните липиди в кръвта, свързани със риск от сърдечносъдови проблеми ", споделя Бретелър. " Колкото по-високо е равнището на PFAS, толкоз по-висока е концентрацията на тези липиди. "

Изследователите означават, че тази връзка е явна даже при хора с ниски равнища на PFAS.

Инфографика: European Parliamentary Research Service/Flickr

Тази връзка не потвърждава, че PFAS са предизвикали разликата в липидните профили, само че тя е задоволително безапелационна, че да докара до предприемането на съответните защитни ограничения, до момента в който бъдат направени още проучвания, счита Бретелър. " Това е мощен мотив за по-строго контролиране на PFAS за отбрана на здравето ", споделя тя.

" Дори и да не виждаме непосредствена опасност за здравето на изследваните от нас участници в изследването, обстановката въпреки всичко е тревожна ", прибавя тя. " В дълготраен проект нарасналият риск може умерено да окаже негативно влияние върху сърцето и сърдечносъдовата система. "

Изследователите употребяват масспектрометрия за разбор на кръвните проби. " Технологията за разбор на кръвни проби с нужната за нашето проучване акуратност стана налична едвам през последните години ", споделя съавторът и епидемиолог от ДЗНЕ Елвир Ландстра.

Проучването се концентрира върху три от най-разпространените типове PFAS, известни като PFOA, PFOS и PFHxS. То също по този начин дефинира равнищата на 224 разнообразни липиди, метаболити и аминокиселини в кръвта, което дава на откривателите доста данни за работа.

" С този " нецеленасочен метод " - съзнателно изчерпателен и без авансово заложена цел - успяхме да потвърдим връзката сред концентрацията на PFAS и проблематичния профил на мастните субстанции, така наречен липиди ", споделя Ландстра.

" Те включват добре познатия холестерол и разнообразни други липиди в кръвта, за които е известно, че са рискови фактори за сърдечносъдови болести. "

Все още са нужни спомагателни проучвания, с цел да се обясни връзката сред PFAS и неподходящите липиди в кръвта, в това число дали и по какъв начин PFAS могат да подтикват тези резултати и дали рискът в действителност е по-висок за по-младите хора.

Междувременно Ландстра споделя, че това изследване е доста значимо за битката против PFAS и припомня, че всички сме залети от тези скрити рискови боклуци.

" Нашето изследване е най-подробното по тази тематика досега и разполага с най-голямата база данни ", споделя тя. " Предишни изследвания също допускаха връзка сред PFAS и нездравословните липиди в кръвта, само че тя в никакъв случай не е била толкоз ясна, колкото в нашето. "

Изследването е оповестено в Exposure and Health.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР