Вечерната част от обявеното като всенародно въстание срещу властта в

...
Вечерната част от обявеното като всенародно въстание срещу властта в
Коментари Харесай

С Нека бъде светлина отбелязаха вечерната част от въстанието

Вечерната част от оповестеното като всенародно въстание против властта в България събра в региона на Триъгълника на властта недоволните от премиера и основния прокурор. Протестиращите бяха посрещнати от забележителен брой служители на реда, само че на свечеряване започнаха да се виждат групи младежи, които не наподобява да имат отношение към политическата конюнктура в страната.

Въпреки това към 22 часа демонстрацията мина спокойно, а най-забележителна беше сцената, когато под звуците на песента " Нека бъде светлина " съвсем всички на площада включиха фенерите на телефоните си и ги подвигнаха високо.

За да бъдат избегнати провокации, още сутринта уредниците опънаха лента сред протестиращите и униформените.

" Това е тънката алена линия сред нас и властта. Ние пазим полицията. Нас не ни е боязън ", сподели един от уредниците.

Органите на реда бяха готови. Народното събрание беше обградено от полиция и жандармерия. На входа бяха ситуирани три коли за спешна помощ.

Малко след 10.00 ч. полетяха и яйца към постройката на Народното събрание. Този път те бяха доста по-малко на брой спрямо 2 септември, нямаше и замеряни служители на реда.

Преди обяд протестиращите се насочиха към Министерския съвет. С шествие придвижиха голям народен байрак пред постройката.

 Снимка: "Булфото "

От трибуната недоволни стачкуващи обявиха, че протестиращи са затрудняват да стигнат до митинга поради инспекциите. Част от недоволните се насочиха към едно от КПП-тата и влязоха в разговор с полицията. Ораторите пред президентството приканват за оставка, напомнят събитията от 2 септември, когато имаше ексцесии на митингите, както и десетки задържани и потърпевши. Изказващите се упорстват за кротичък митинг и приканват хората да не се поддават на провокации за принуждение.

 Снимка: "Булфото "

Сутринта при особено претършуване полицията откри рискови предмети в градинката и храстите пред Народния спектакъл. Шестима бяха арестувани още в първите часове на митинга. Те са открити на КПП-тата в необятния периметър. Двама са оповестени за търсене, оповестиха от Столична дирекция на вътрешните работи. Три лица са носили неразрешени предмети, само че са отказали да ги оставят. При един са липсвали персонални документи.

Назначената и направена експертна информация уточни по-късно съществуване на транспарантна запалителна течност, както и черна и алена багра в част от откритите от служителите на реда бутилки.

 Снимка: "Булфото "

Въпреки засилените ограничения за сигурност от " Булфото " оповестиха, че към митинга са се включили групи еднотипни изглеждащи младежи . От Българска национална телевизия пък сигнализираха, че до служителите на реда е стигнала неофициална информация, че се приготвя изпочупване стъклата на Съдебната палата .

Протестиращи за чист въздух в Русе и против
властта блокираха придвижването край Дунав мост

Протестиращи против замърсяването на въздуха в Русе и против ръководството на България блокираха довечера придвижването в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост ". Участниците в недоволството стопираха колите си в кръговото кръстовище край граничния пункт. Част от тях бяха облекли тениски с надпис " Мутри вън ", а други - " Мръсният въздух ни убива ".

" Това е екологична злополука. Искаме да дишаме чист въздух ", съобщи Галичка Николова - участник в митинга.

" Протестираме и за чист въздух, и за оставка, както и да бъде потърсена отговорност на тези хора, които в действителност са повода за мръсния въздух ", сподели различен участник в митинга.

По мотив на замърсяването на въздуха в града кметът Пенчо Милков съобщи преди ден, че страната не оказва нужното подпомагане за решение на казуса. Той сподели още, че неотдавна е получил писмен отвод от министъра на околната среда и водите за закупуването на мобилна станция за разбор на качеството на въздуха.

По този мотив Милков е изпратил писмо до всички заинтригувани институции - до Министерския съвет, до министъра на околната среда и водите, до изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по околната среда/ИАОС/. В него кметът упорства да се открият замърсителите и в най-кратки периоди да се обезпечи съответна, съвременна и мобилна техника за разбор на качеството на въздуха в града.

Общинският съвет на Русе на свое съвещание през днешния ден единомислещо реши да изпрати декларация до Министерския съвет и до отрасловия министър със същото искане.

Движението в региона на граничния пункт ще бъде блокирано за към час. Екипи на полицията контролират и пренасочват трафика по обходни направления.

Протестиращите обявиха, че по-късно довечера имат намерение да изразят недоволството си и пред цех за автомобилни елементи в Източната промишлена зона.

От екоинспекцията в Русе оповестиха преди ден, че от през днешния ден ще ревизират за спазването на изискванията в обновеното сложно позволение на същия цех. От там изясняват, че екипът ще реализира инспекцията месец по-рано от плануваното, а повода е, че не престават да постъпват сигнали от русенци за миризма на " изгорен бакелит ".

Поредна вечер митинги в
Пловдив, Варна и Велико Търново


В Пловдив недоволните от ръководството се събраха на площад Съединение, само че броят им е доста по-малък от всекидневно. Причината - доста от протестиращите довечера са в София, предава Българска национална телевизия.

От спонтанната естрада в Пловдив протестиращите желаеха съответна грижа за онкоболните в района. И припомниха скандалния избор на шеф в Комплексния онкоцентър.

Пореден антиправителствен митинг и във Велико Търново .

По традиция недоволните от ръководството на страната поданици на остарялата столица се събраха пред паметника " Майка България ", където се чуха възгласи " Оставка ".

По-късно протестиращите направиха шествие по основната улица и стигнаха до постройката на Съдебната палата, където още веднъж настояха за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Във Варна митингът е по-многолюден от предходните дни. След 1900 ч. по улиците на морската ни столица потегли протестно шествие. То мина през пешеходната зона, около постройката на окръжния съд и се насочи към бул. " Мария Луиза ". ю

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР