Вечер в памет на кинорежисьора Галина Кралева (1950-2022) ще се

...
Вечер в памет на кинорежисьора Галина Кралева (1950-2022) ще се
Коментари Харесай

Одеон показва филми на кинорежисьора Галина Кралева в нейна памет

Вечер в памет на кинорежисьора Галина Кралева (1950-2022) ще се състои на 13 юни в столичното кино " Одеон ", оповестяват уредниците.

Ще бъде излъчен нейният игрален филм " Птицата " (2003) по книгата " Някога " на Дора Габе. Сценарист е поетесата и преводач Валентина Радинска, оператор е Светла Ганева, композитор - Любомир Денев. В основната роля е актрисата Бойка Велкова, която се чака да участва на възпоменателната вечер.

Във кино лентата вземат участие също Йосиф Сърчаджиев, Асен Блатечки, Невена Мандаджиева, Албена Георгиева, Линда Русева, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Виктория Димитрова, Мартин Киряков, Любомир Петкашев, Лина Гладинска, Тодор Мадолев. Поп и джаз певицата Румяна Коцева извършва песента по стихове на Дора Габе " Потърсете ме в раната на цветето ", а Петя Станчева - " Свети " по текст на Валентина Радинска, написана особено за кино лентата.

Игралният филм " Птицата " е почетен с премията за постановка на фестивала “Осма муза”, има премия за мъжка роля на Асен Блатечки на Фестивала на българския артист в Карлово - 2004 година, премия за основна детска роля на фестивала " Златната ракла " в Пловдив (2004), огромната премия " Златна амфора " на петия Балкански фестивал за детско кино (2004) и премия за операторско майсторство на СБФД на Светла Ганева (2006).

На 15 юни, още веднъж в " Одеон " ще бъдат прожектирани четири документални кино лентата на Галина Кралева – " Бавно време “ (1980), отдаден на художника Иван Димов, " Купете си вяра “ (1984) за художничката Лика Янко, " Да отгледаш цвете “ и " Следата на насладата “.

Като режисьор и сценарист Галина Кралева е създател на 120 документални и на два игрални кино лентата, множеството от които отдадени на български интелектуалци и общественици, оставили следа в българското просвета и изкуство. Носител е на награди за постановка от български и международни кинофестивали. Тя умря на 23 април 2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР