Съдебният заседател, който подкрепи Тръмп и други изводи от голямото жури в Джорджия

...
Вече знаехме, че Доналд Тръмп и 18 съобвиняеми са обвинени
Коментари Харесай

Вече знаехме, че Доналд Тръмп и 18 съобвиняеми са обвинени в опит да отменят изборите през 2020 г. в Джорджия - в петък научихме колко близо са много повече от съюзниците на бившия президент също бяха преследвани.

Нов доклад на голямото жури, което разследва предполагаема намеса в изборите в Грузия, очертава как това жури е гласувало, когато е било помолено да препоръча наказателни обвинения срещу общо 39 души.

Тези гласувания се проведоха през декември 2022 г., но подробностите останаха запечатани досега.

Ето три ключови извода от доклада:

1. Беше близък разговор за трима сенатори

В едно от най-забележителните разкрития в съдебния документ голямото жури гласува да препоръча обвинения срещу тримата сенатори.

Но сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм и бившите сенатори от Джорджия Дейвид Пердю и Кели Льофлър не бяха включени в обвинителния акт от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис.

НА ЖИВО - последна актуализация, реакция и анализ

Препоръките за обвинителен акт бяха близки гласове - малко над минимума от 12 от 21 съдебни заседатели, необходими за одобрение. Това може да е повлияло на решението на областния прокурор на Атланта да не придвижва напред с обвинения срещу сенаторите.

Това, което е сигурно обаче, е, че един вече силно политически натоварен случай, включващ няколко бивши държавни служители, може да има се доближават до включването на настоящ сенатор и двама политици от Джорджия, които все още таят стремежи за бъдещ пост.

Г-н Греъм каза, че е изненадан от препоръката на журито, настоявайки, че неговата намеса в Джорджия е била в съответствие с ролята му на сенатор и председател на съдебната комисия на Сената.

„В края на деня си свърших работата“, каза той пред репортери в петък.

Сенаторите не бяха единствените такива с тесни връзки с г-н Тръмп, които са получили препоръки за обвинение, но в крайна сметка не са били обвинени. Други включваха бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, адвоката Лин Ууд и политическия стратег Борис Епщайн.

2. Имаше един единствен противник срещу обвинението срещу Тръмп

Всеки път, когато голямото жури в Атланта, разследващо предполагаемата конспирация, гласуваше дали да препоръча повдигане на обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп, един човек каза не.

В гласуването за законността на телефонното обаждане на г-н Тръмп, оказващо натиск върху държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, за неговите контакти с други длъжностни лица в Джорджия и за националните му усилия да отмени президентските избори, винаги е имало само един негласник - и в някои случаи няколко въздържали се .

Това нямаше никакво значение в резултата от разискванията на голямото жури, където само 12 от участващите съдебни заседатели трябваше да се съгласят да одобрят препоръката за обвинителен акт. В наказателен процес обаче съдебните заседатели ще трябва да бъдат единодушни, за да получат осъдителна присъда.

Отлагането в този случай може в крайна сметка да доведе до спиране на съдебните заседатели и отмяна на процеса.

Разбира се, разследванията на съдебните заседатели и съдебните заседатели са много различни производства. Но фактът, че един съдебен заседател имаше съмнения дори по отношение на по-ниския стандарт за изготвяне на „препоръка“ за повдигане на обвинение, илюстрира каква трудна задача ще бъде за Фани Уилис – и всички други прокурори, повдигнали обвинения срещу г-н Тръмп тази година – да получат единодушно гласуване за присъда.

3. Някои „фалшиви избиратели“ избягаха от обвинения

Има старо клише, че стандартът за получаване на обвинителен акт от голямо жури е толкова нисък, че прокурорите могат успешно да повдигнат обвинение срещу сандвич с шунка.

В Грузия обаче , имаше шепа лица, срещу които голямото жури не препоръча повдигане на обвинения.

Докато гласовете срещу бившия г-н Тръмп и най-близките му съветници бяха почти единодушни, голямото жури беше по-малко заинтересовано от повдигане на обвинения срещу лица - някои от тях частни граждани – които се съгласиха да изброят имената си в документи, които твърдяха, че г-н Тръмп, а не Джо Байдън, е спечелил мнозинство от гласовете в Джорджия.

Трима от тези 16 „електори“, които се срещнаха в Атланта на 14 Декември 2020 г. и удостоверени за победа на Тръмп не са посочени в разследването и може да са сътрудничили на прокуратурата.

Друг, Дейвид Шафър - председател на държавната Републиканска партия и бивш щатски сенатор - получи препоръка за повдигане на обвинение и беше един от 19-те повдигнати обвинения миналия месец.

Нито един от останалите не получи повече от 10 гласа за препоръка за повдигане на обвинение по обвинения в избори, по-малко от необходимите 12 гласа. Те получиха препоръки за по-леки обвинения за даване на фалшиви изявления и подаване на фалшиви документи - но г-жа Уилис повдигна обвинения само срещу двама, Катлийн Латъм и Шон Стил.

Г-жа Латъм също беше обвинена за участието си в предполагаем неоторизиран достъп към системите за гласуване в окръг Кофи в Джорджия.

Схемата за „фалшив избирател“ – която включваше представяне на документи пред Конгреса, за да се поставят под въпрос резултатите от изборите в няколко ключови щата – е централна за делото на прокуратурата, че г-н Тръмп и неговите съюзници незаконно се опитваха да обърнат резултатите от президентските избори. Също така е ключов компонент от обвинителния акт на специалния прокурор Джак Смит срещу г-н Тръмп по федерални обвинения.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР