Вече втори ден новината за българската връзка при два пъти

...
Вече втори ден новината за българската връзка при два пъти
Коментари Харесай

Истината за смачканото разследване за отравянето на Емилиян Гебрев започва да си пробива път

Вече втори ден новината за българската връзка при два пъти взривяваните хранилища за муниции в Чехия през 2014 година не слиза от осведомителните излъчвания на всички медии.  Информацията, че чешките управляващи са разкрили присъединяване на съветското военно разузнаване (ГРУ) във гърмежите във Връбьетице, за да бъдат премахнати доставки  за Украйна.

На 16 октомври 2014 година тук избухват 50 тона складирани боеприпаси, а два  месеца по-късно на същото място избухват 13 тона боеприпаси., при които умират двама души -служители на „ Имекс груп “. Стана ясно, че това е компанията, която е наела дълготрайно военния склад от държавна компания на Министерството на защитата на Чехия. Стана ясно, че уредник на договорката по това време е българският оръжеен фабрикант Емилиян Гебрев.

Както в. „ Банкеръ “ не един път е „ пророкувал “, към този момент става безспорен фактът,че съветските служби от дълго време са насочили  мерника си към  Гебрев. Едва ли е инцидентно, че шест месеца след детонацията точно той става обект на нападение в София. И до момента в който службите в цяла Европа се ангажираха с следствия и покачване на обвинявания на похитените с Новичок, у нас прокуратурата още през предходната година спря следствието по случая с отравянето на Гебрев.  Още тогава оръжейният фабрикант сподели през в. „ Банкеръ “, че държавното обвиняване  не желае да изследва кой е имал интерес от осъществяването на всичко това. Но още тогава изложи и своята версия по случая – той акцентира връзка с износа на оръжия от „ Дунарит “ за Украйна.

Сега просто чехите повдигнаха завесата, която нашите управляващи към този момент пета година държат крепко спусната.  

По този мотив от компанията на Гебрев – „ Емко “  изпратиха  прес известие, което цитираме буквално:

„ Във връзка с покачвания медиен интерес, след разкритията на чешкото държавно управление за присъединяване на сътрудници на съветските специфични служби в терористични дейности на територията на Чешката Република, считаме за належащо да се съобщи следното:

1.Усилията на управляващите на Чешката република за отбрана на сигурността на страната и на нейните жители заслужават най-високо самопризнание. Провежданото от тях следствие на терористичния акт на тяхна територия и резултатите от него са образец на решителни дейности в тази тенденция.

2.Групата компании „ ЕМКО “ е измежду най-големите производители на муниции в Европа. Тя има необятен кръг от сътрудници, с които поддържа връзки, прецизно контролирани от законодателството на Европейски Съюз и от съответните национални регулаторни режими и органи. Сред тях са и сътрудници от Чешката Република.

3.Украйна е суверенна страна с всички законни права да провежда своята защита и върху доставките на военни материали за нея няма никакви ограничавания. За Украйна доставят държавни управления и частни компании от целия свят в това число от Централна и Източна Европа. На този декор, доставките от България са били пренебрежимо дребни, в случай че изобщо ги има.

4.Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 година муниции са били предопределени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не дават отговор на истината. Нещо повече, ЕМКО в никакъв случай не е изнасяло за Украйна муниции с генезис от Чехия. Това е писмено потвърдено.

5.В интервала месеци преди, по време на и най-малко година след гърмежите в Чехия, ЕМКО не е правило, и не е възнамерявало осъществяването на превоз на имущество от въпросните хранилища, нито към България, нито към която и да било друга страна. Припомняме, че превозването на военно имущество, изключително на взривни материали е комплициран развой, изискващ продължителна подготовка и забележителен документален продан с органите на изпращащата и получаващата страна, като и на директните страни, през които би трябвало да преминат материалите. Документите в архива на ЕМКО напълно опровергават версиите дори за планове за подобен превоз сред м. април 2014 година и м. декември 2015 година

6.До през днешния ден никакъв проверяващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса. ЕМКО още веднъж декларира своята подготвеност да сътрудничи с проверяващите органи на Чехия и на други съюзни страни за определяне на истината по случая. ЕМКО несъмнено е подготвен да сътрудничи и с българските проверяващи органи, в случай че те проявят интерес.

7.Предположенията по отношение на претекстовете и аргументите за гърмежите би трябвало да бъдат изяснени от проверяващите органи на Чехия. Както се вижда от направените до момента обществени заявки, в това число от публични лица, съществуват редица спорни и даже взаимоизключващи се тези.

8.Това, за което към този момент има безапелационни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при гърмежите в Чехия през 2014 година по този начин и при офанзивите с Новичок в България през 2015 година и във Англия през 2018 година Очевидно всички те са сътрудници на една от организациите на съветските специфични служби.

9.Българските управляващи би трябвало интензивно да се включат в това следствие. Основание за това са освен нашите съюзни връзки с Чехия, а и други наши съдружници по линия на НАТО и Европейски Съюз. Българските управляващи не престават да са дебитор в това отношение на първо място на своите жители.

10.Независимо от театралните  разкрития на второстепенни съветски сътрудници на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на държавното управление на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България внезапно контрастира с останалите страни от НАТО в дейностите си против подривните дейности на съветските специфични служби. През 2018 година държавното управление на Борисов остана единственото, което не показа солидарността на съдружниците от Европейски Съюз и НАТО след атентата в Солсбъри през 2018 година, при все, че негови жители бяха към този момент станали жертва на съветския Новичок.

11. Правителството на Борисов и управлението на Върховната касационна прокуратура (ВКП) към този момент няколко години не престават да мълчат, да саботират и по всякакъв начин да омаловажават следствието на терористичния акт против 3-ма свои жители, прочут още като „ Българският Новичок “ през 2015 година Те не търсят и помощта на съдружниците, както това направиха Англия и Чехия. Тях ги е боязън от интернационализацията на този проблем. Причините за замитането на следите по това следствие към този момент се проясняват.

12. Припомняме също по този начин, че единствено дни преди терористичния акт с Новичок против 3-мата български жители в края на м. април 2015 година в България имаше два случая, при които бяха взривени складови и индустриални мощности на държавното дружество ВМЗ „ Сопот “. Взривовете надлежно на 21 март и 15 април 2015 година бяха характеризирани тогава от формалните управляващи като „ бойкот “. Досега не е известно дали е имало следствие на тези произшествия и до каква степен са стигнали. Известно е единствено, че те също са се случили в интервал, когато оперативните сътрудници на съветските специфични служби са  работили на територията на България като вкъщи си “.

Остава и някой да обърне внимание на всичко това. 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР