Вече три четвърти век нашият институт върви по трудния път

...
Вече три четвърти век нашият институт върви по трудния път
Коментари Харесай

Институтът за изследване на изкуствата към БАН отбеляза 75 години от основаването си

" Вече три четвърти век нашият институт върви по сложния път на познанието, израстването и самообогатяването, следвайки задачите, обрисувани от българските книжовници ", сподели проф. доктор Йоана Спасова-Дикова, шеф на Института за проучване на изкуствата при Българската академия на науките, в словото си при откриването на тържественото честване в Българска академия на науките на 75 години от основаването му. Тя очерта задачата на Института: да изследва проблемите на изкуствата, архитектурата и културата в районен, европейски и международен контекст; да изследва и осмисля културното завещание и националната еднаквост, както и че в Института се учат изобразителни изкуства и архитектура, музика, спектакъл, екранни изкуства.
В словото си проф. доктор Йоана Спасова-Дикова уточни с уместно почитание имената на всички шефове от основаването на Института до през днешния ден, дали своя забележителен принос за неговото развиване. И добави, че " през последните години всички прекосяваме през сложен интервал на пандемии, войни, бедствия, който значително промени освен персоналните ни връзки, само че и научния живот. Учените и експертите от Института се стремят да преодолеят компликациите и да продължат делото на своите предшественици да учат историята на изкуствата, да организират фундаментални и приложни научни проучвания, да приготвят изложения и концерти, да съхраняват културноисторическото завещание... "
Тържественото честване, с водеща проф. Андроника Мартонова, лекар по кинознание, киноизкуство и телевизия в Българска академия на науките, бе почетено от представители на научните, културните, публичните среди у нас. Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчи на проф. доктор Йоана Спасова-Дикова почетен Златен плакет за извънреден принос в научните и приложните проучвания, за изключителни креативен достижения в региона на изкуствата и по случай 75-годишнината от основаването на Института. Беше връчен приветствен адрес и Почетен плакет на президента Румен Радев - " Св. св. Кирил и Методий ". Поздравителни адреси бяха получени от министъра на науката и образованието Галин Цоков, от министъра на културата Кръстю Кръстев, от ректорите на Националната художествена академия проф. Георги Янков, на Националната музикална академия проф. Сава Димитров, на Националната академия за театрално и кино изкуство проф. Станислав Семерджиев, от институти на Българска академия на науките, дипломатически задачи у нас и други
С премията " Съживено завещание " на Института за проучване на изкуствата за 2022 година бяха удостоени двама именити създатели - художникът Румен Гашаров и композиторът и диригент Емил Табаков. Отличието се присъжда за необикновен принос в креативната интерпретация на традициите и полезностите от българското и международното културно завещание в модерно произведение на изкуството. Музикално-танцов театър изнесоха възпитаници и студенти, ученици на учени от Института. Във фоайето пред зала " Марин Дринов ", в която се състоя тържеството, можеше да се прегледат модерни периодически издания, книги и албуми, дело на учени от Института, с помощта на които стават публично притежание имена, обстоятелства и феномени от неизчерпаемото многовековно културно благосъстояние на нашата страна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР