Вече трети ден общественото внимание е фокусирано върху акцията на

...
Вече трети ден общественото внимание е фокусирано върху акцията на
Коментари Харесай

Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Прокуратурата мери с двоен аршин доказателствата, когато повдига обвинения

Вече трети ден публичното внимание е фокусирано върху акцията на Министерство на вътрешните работи за задържането за 24 часа на някогашния министър председател Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, на екс финансовия министър Владислав Горанов  Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 година През 1999 година приключва и на пиарката на Севдалина Арнаудова. Показна акция ли беше това или общоприета правна процедура? Съществува ли двоен критерий в прокуратурата при преценка на доказателствата за покачване на обвинявания и за какво от време на време се образуват каузи при нищожни обстоятелства, а различен път не? За експертен коментар по тематиката през днешния ден потърсих уважавания и влиятелен юрист Людмил Рангелов.

Всички дейности, които бяха подхванати във връзка с трите арестувани лица, в това число на някогашния министър-председател Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, се основават на изказванията на господин Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от, че е предавал огромни суми на Горанов и Борисов, с цел да може да прави своя бизнес. Към това заявление още първоначално бяха приложени от Божков извлечения от банкови сметки, преписка и други., което води към догатката, че в думите му има основателност. Вече съществува и още един сигнал, постъпил в навечерието на задържането на тримата, който дава съображение за дейностите на Министерство на вътрешните работи.



Кое обаче е необичайно и опонира на разпоредбите, по които се води едно досъдебно произвеждане

Няма спънка в случаите на необходимост едно досъдебно произвеждане да се смята за формирано и да стартира с първото процесуално-следствено деяние. В съответния случай това е разпитът на сегашния министър председател господин. Абсолютно голословен и неправилен разпит от позиция на ползите за събиране на доказателства. Защото няма по какъв начин господин Петков да има каквато и да е значима информация по тази причина какво се е случило сред Божков, Горанов, Арнаудова и Борисов във връзка на препредаването на парични суми. Това е повече от смущаващо. Излишно е от процесуална позиция, а евентуално не е изключително потребно и за политиката.

Но не е неприемливо, съгласно Наказателно-процесуален кодекс.

Важно е да отбележим, че съществува и авансово препоръчано порочно изискване, с цел да се случи всичко това: тези дейности се правят при условия на необходимост. В съответния случай обаче тези условия не бяха доказани както от последващите събития, по този начин и от доказателствата, които бяха събрани при дейностите на проверяващите органи. От извършеното претършуване и изземване от вкъщи на господин Борисов не са взети движимости и документи, нито пък са открити обстоятелства, които да имат отношение към случая.
От дома на госпожа Арнаудова са конфискувани телефони и преносими компютри, които на пръв прочит няма по какъв начин да се реши дали ще са потребни за следствието, само че по този начин се прави по принцип. Същото се отнася и за господин Горанов.



Претенцията, че дейностите са осъществени в условия на неизбежна защита, е изцяло опровергана.

От там нататък се компроментират и последващите дейности като задържане за 24 часа води до извода, че в първите часове от това следствие Министерство на вътрешните работи прави всичко допустимо да избегне присъединяване на прокуратурата в тези дейности. Това е законова краткотрайна опция, която продължава 24 часа. Пак по закон след този период към този момент се включва и прокуратурата. Знаейки това и без съществени учредения, тези лица бяха арестувани за едно денонощие.
Прокуратурата направи извод, че доказателствата, които са показани не са задоволителни за покачване на обвиняване на тримата в изнудване. Така те бяха освободени след законовия период от 24 часа.
Трябва да признаем обаче, че

държавното обвиняване нерядко ползва двойни стандарти при преценка на съществуващите доказателства.

Можем да посочим доста случаи, когато при съществуването на също по този начин неубедителни доказателства, прокурорите са повдигали обвинявания. Дори са задържали лицата за 72 часа и са ги изправяли пред съда. А когато това се случва пред профилирания съд, има случаи на непрекъснато арестувани хора. Подчертавам, без доказателствата за всичко това да са били по-убедителни от тези, които бяха показани в този момент.
Трябва да бъдем справедливи и да признаем в този случай за неналичието на задоволително доказателства, само че също по този начин и за двойния критерий на обвиняването.
С освобождението на тримата от Министерство на вътрешните работи, досъдебното произвеждане против тях не завършва. То остава намерено за събиране на нови доказателства. Законово е допустимо те още веднъж да бъдат арестувани, само че възможностите по тази причина са минимални, съгласно мен. Ако бъдат упрекнати, има и други ограничения. Както и благоприятни условия за събиране на доказателства.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР