Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три

...
Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три
Коментари Харесай

Кризисният щаб по енергетиката: От 1 октомври няма осигурен газ за България

Вече този Кризисен щаб по енергетиката работи интензивно към три седмици. Проблемите, които са насъбрани, са в действителност доста. Първоначално беше належащо щабът да събере информация, с цел да можем да преминем към действителни стъпки и решения.

Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция . За страдание е изгубено доста време, през което действително нищо не е правено. Проблемът към този момент е решен. Това съобщи на брифинг Христо Алексиев след съвещанието на Кризисният щаб по енергетиката, съобщи Dariknews.bg.

Втората тематика е стабилизирането на " Булгаргаз " - каквито и доставки желаеме да осигурим, те би трябвало да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък би трябвало да работим по идната част - да осигурим задоволително количества газ на положителни и търпими цени. За септември има обезпечени, само че от октомври нататък към този момент няма такива, посочи той. Целта, по думите му, е да се обезпечи газ, който да е на търпима цена за потребителите.

Министърът на енергетиката Росен Христов изясни, че количества газ са обезпечени отчасти за септември и незадоволително за октомври, заради което служебното държавно управление е проработило върху незабавен порядък да се концентрира върху количествата, а не върху цената, което укрепва инфлацията в страната, изясни енергийният министър. Финансовата дупка в сдружението " Булгаргаз " е било за стотици милиони, макар че осъществя облага , то е било безусловно некомпетентно да прави естествена комерсиална активност, с цел да се разплаща за доставките на газ.

Сред другите проблеми на " Булгаргаз " са нейните длъжници, най-големият от които е " Топлофикация-София ", уточни още той. " Компенсации за газ не са планувани в бюджета, за тока са планувани, само че без да са направени планове за средствата, заради което в незабавен порядък хвърлихме големи старания да намерим средствата и да стартираме изплащането на обезщетенията за тока ", съобщи още Росен Христов.

" Газ, в каквато и да е цена, има обилие, само че цената е такава, че предприятията биха затворили. В момента фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът го взехме на ръчно ръководство. В петък получихме линеен график с задължения от страна на строителя за даване на документи и довеждане докрай на строителните работи ", уточни още той.

Той още веднъж акцентира, че имат уверения, че интерконекторът може да проработи на 1 октомври.

По отношение на доставките на газ, Христов напомни, че България е приела офертата за един танкер от препоръчаните 7 с американски полутечен газ, като изясни, че основният проблем е бил неналичието на свободен слот.

От своя страна енергийният министър Росен Христов напомни и обявеното от самия него в края на предходната седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от потребностите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени.

Христов също по този начин съобщи, че " на процедура към този момент е невероятно да не се договаря с " Газпром " за обновяване на доставките от Русия ". На въпрос за какво не се закупи
слот на Ревитуса, в случай че гръцката страна разшири с 50%, той съобщи, че слотовете от дълго време са планувани и разпродадени . След няколко седмици се чакат нови търгове за слотовете на Ревитуса, само че те ще са за 2023 година

Количества газ бяха обезпечени отчасти за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. " Булгаргаз " не беше способно да се разплаща за доставките на газ, даже в случай че намерим такива. Интерконекторът беше оставен без контрол. Никакъв надзор не е реализиран, цялостен безпорядък с управление, което не съдействаше за решение на казуса. Компенсации за газ и ток са планувани в бюджета , само че без да бъдат обезпечени средства. Първите две-три седмици работихме, с цел да разгадаем тези проблеми. Количествата газ са обезпечени за септември . От тук нататък стопираме да гоним топката и започваме да усъвършенстваме. Газ на каквато и да е цена има, само че тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на процедура сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, в това число и пред президента, че ще проработи от 1 октомври, съобщи още енергийният министър Росен Христов.

Христов акцентира, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и вършат танкерният газ неблагоприятен. Той заяви, че държавното управление стартира договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ.

Надявам се в идващите две седмици да реализираме триумф в това направление . Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще стартират договаряния и с тези компании, сподели още служебният енергиен министър.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев съобщи, че 200 лв. на мегават/час е търпима цена , а към този момент 250 лв. на мегават/час е към този момент лимита, от който би трябвало да се търсят обезщетения, по този начин както ще се търси обезщетения за бита над 120 лв. за мегават/час. Това обаче ще стане при изискване при реактивиране на контракта с " Газпром ", счита Велев.

" Нямаме опция на контракта с " Газпром " във връзка с цената ", разяснява още той. " Ние не одобряваме да плащаме по 180 млн. Можем да спестяваме по 180 млн. на месец ", счита той, в случай че имаме доставки от " Газпром " . Приблизително толкоз може да се икономиса и от азерския газ, в случай че интерконекторът в действителност проработи от 1 октомври.

Транспортният министър Христо Алексиев изясни, че обезщетенията няма по какъв начин да вървят безспир, защото би трябвало да се потърси първоизточникът на инфлацията на вътрешния пазар, защото привнесената инфлация няма по какъв начин да се спре. По думите му, в случай че се не престават обезщетенията по този метод, защото това изкривява естествената пазарна логичност, е допустимо в бъдеще да се стигне до повдигане на налози, защото средствата по антикризисните ограничения още веднъж идват от бюджета.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР