Вече сме говорили за така наречените сезонни афективни разстройства. Колкото

...
Вече сме говорили за така наречените сезонни афективни разстройства. Колкото
Коментари Харесай

Как да изядем зимната апатия?

Вече сме говорили за по този начин наречените сезонни афективни разстройства. Колкото и да не желаеме да си го признаем, телата ни и надлежно настроенията ни се въздействат ужасно доста от метеорологичните промени и от намаляването на продължителността на деня.

Можеш да прочетеш повече за резултата на промяната на сезоните върху организма и по какъв начин да се оправим с него тук:
Лесен и ефикасен метод да се оправим с пролетната отмалялост
Какво да хапваш за повече сила през есента?

След съвсем детската наслада от първия сняг при някои и вълната от обичаен хейт във връзка с снежинките при други, пристигна време и за годишната доза зимна незаинтересованост. Вярно е, че тя е запазена марка и изключително тежка за стресиращите седмиците след Коледа и Нова година, само че това надалеч не значи, че не можем да сме в кофти въодушевление и преди този момент.

Преди да продължиш си отговори на въпроса: незаинтересованост ли е това или просто мързел?

Ако въпреки всичко предпочиташ да запазиш положителното си въодушевление и позитивизъм, бихме ти предложили да добавиш няколко хранителни субстанции към диетата си.

Селен

Някои проучвания сочат, че съществува връзка сред ниското количество селен в организма и депресията. Препоръчителните дози за дамите са 0.06 мг, а за мъжете 0.075 мг. Важно е да подчертаем, че несъразмерният банкет на селен също е нездравословен.

Естествени източници на селен са бразилските орехи, някои семки, яйцата и рибата.

Цинк

Цинкът взе участие в съвсем всички мозъчни процеси. Някои учени считат, че спомагателният банкет на цинк може да способства намаляването на гнева и депресията при младите дами.

Естествени източници на цинк са алените меса, яйцата, морските блага, млякото и млечните артикули.

Желязо

Добре прочут факт е, че неналичието на желязо е обвързвана с липса на сила и изнемощялост. То е належащо за основаването на алените кръвни телца, които дават отговор за разнасянето на О2 в организма.

Естествени източници на желязо са зелените листни зеленчуци, бобовите храни, аленото месо и морските деликатеси.

Витамин D

Абсорбирането на витамин D зависи от слънчевата светлина, а през по-голямата част от зимата тя липсва. Предполага се, че ниските равнища на витамин D са обвързани с съществуването на депресивни положения.

Естествени източници на витамин D са мазните риби, както и гъбите, само че единствено в случай че са израснали на слънчева светлина.

Витамин B12

Витамин В12 играе значима роля в основаването на червени кръвни телца и освобождението на сила от храната, която консумираме. Не е изненадващо освен това състояние, че ниските равнища на витамин В12 са свързани с чувство за изнемощялост и отмалялост.

Естествени източници на витамин В12 са месото, рибата, яйцата и сиренето.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, сходно на витамин В12, също взе участие в производството на червени кръвни телца. Ниските равнища на фолиева киселина са присъщи за хора с клинична меланхолия.

Естествени източници на фолиева киселина са черният дроб, пилешкото и свинското месо, зелените зеленчуци като броколи, спанак и грах.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини са извънредно значими за здравето на мозъка. Според разнообразни проучвания постоянният банкет на омега-3 защищава от развиване на меланхолия.

Естествени източници на омега-3 са мазните риби и някои типове семена.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР