Вече са посетени 103 домакинства след потопа в Царево, предоставена

...
Вече са посетени 103 домакинства след потопа в Царево, предоставена
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: Семействата на загиналите след наводнението в Царево ще бъдат подпомогнати с 1500лв.

Вече са посетени 103 семейства след потопа в Царево, предоставена им е прочувствена и психическа помощ, както и информация за помощите. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Като резултат от подадените заявки досега са предоставени 46 помощи до троент размер на линията на бедността.

„ Подкрепата може да доближи до 1512 лв. - трикратния размер на линията на бедността, като самостоятелните потребности се преценят ", сподели Шалапатова.

Облекчен е доста и достъпът до Фонда за обществена протекция. „ До 2500 лв. може да бъде подкрепено всяко домакинство, което е получило и първата еднократна помощ. Може да бъде подкрепено за базисните потребности за съоръжение ", сподели Шалапатова.

Днес тя ще се срещне с кмета на Царево и с регионалната администрация.

„ Другата седмица на съвещанието на Министерския съвет ще бъде гласувано и предлагането на министерството за подкрепяне на хората, изгубили своите близки в размер на 15 000 лв. ", сподели Шалапатова. „ Целта ни е тази помощ да е непрекъсната мярка ", добави тя.

По въпроса с пенсиите, Шалапатова сподели, че те ще бъдат осъвременени по Швейцарското предписание.

„ Все още тече бюджетната процедура, би трябвало да отчетем икономическата обстановка. Но данните за инфлацията са положителни. Оптимист съм, считам, че равнището на пенсиите ще бъде обезщетено, тъй че пенсионерите да живеят добре ", сподели Шалапатова.

По въпроса за минималната работна заплата, която би трябвало да се вдигне на 930 лв., Шалапатова сподели, че следва диалог със обществените сътрудници, с цел да може европейската инструкция да бъде транспонирана в цялост.

„ Заложили сме извънредно доста ограничения за подкрепяне на популацията за съответен достъп до пазара на труда. Имаме стартирали доста новаторски планове, които се финансират и по Плана за възобновяване и резистентност, и ОПРЧР, с цел да можем да помогнем на работната мощ на България да придобие нови цифрови конкуренции и да бъде доста по-конкурентна ", сподели общественият министър.

Безработицата в България е 5,3%, изясни още тя. Правят се разбори и ще бъдат задействани ограничения в разнообразни райони в страната. Фокус са младежите в България, които нито учат, нито вземат участие на пазара на труда, както и хората с увреждания.

„ Третата мярка в нашия народен проект по заетостта са ограниченията за повишение на цифровите пълномощия, които в България за жалост са на извънредно ниско равнище. Ние подхващаме извънредно дейни ограничения, с цел да дадем компетенциите на българските служащи по този начин, че да бъдат по-конкурентни на пазара на труда ", съобщи Шалапатова.

Политиката на българското държавно управление е да дава добър избор на родителите, означи общественият министър. Размерът на компенсациите ще бъде изчислен съответно. „ Нашата цел е да създадем доста по-качествени, обществени форми на грижа по този начин, че те да са налични до всички деца. Некоректно е да не даваме опция на всяко българско дете да посещава детска градина или ясла. Нашите старания са в тази посока. Нашето министерство, това на опазването на здравето и на образованието и науката работим извънредно интензивно, с цел да можем да създадем съответен старт и най-хубави благоприятни условия за децата от ранна детска възраст ", сподели още Иванка Шалапатова.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР