Вече повече от година Ваня Щерева е без гадже и

...
Вече повече от година Ваня Щерева е без гадже и
Коментари Харесай

Ваня Щерева цял живот търси мъже като баща си – „вечно с ножа”

Вече повече от година Ваня Щерева е без гадже и въобще не страда от този факт. Както постоянно писателката, която е редактор на тазгодишния сезон на риалитито „ Ергенът ”, употребява интервала, в който е сама, за нещата, които я вълнуват – правенето на песни, към което се завърна неотдавна, творенето на бижута, писането. Ваня въобще не търси нова обич, само че е подготвена за мечтаната такава.
 

„ И да не пристигна, отново ще си намеря какво да ми е готино ”, отсича Щерева, чиято щерка Мила Роберт от брака й с баскетболиста Роберт Гергов е най-хубавата й другарка. Писателката споделя, че ще познае готината обич по това, че всеки от двамата ще си остане оптимално непосредствен със себе си, няма да загърби това, което обича, и ще се радва на другия.

Ваня, която на 31 август ще чества 53-тия си рожден ден, от много време внимава в подбора, тъй като много от досегашните й гаджета все наподобяват по нещо на татко й. А той пък бил човек на крайностите – в миналото боксьор, с огромно въображение и доста сръчен, само че пък и недопечен, като го хванели бесовете, вадел нож.

Заради строгостта на татко си Стоян Щерев напрежението, че се задава следващият му изблик на яд и страхът да не направи някоя пакост, като извади нож на Ваня, сестра й и майка им, не им било по никакъв начин елементарно. Детството на писателката било мъчно , само че пък тя в никакъв случай не е била от хората, които ще се оправдават с прочувствените си вреди от този интервал.

Тъкмо по гледище на татко си, Ваня, която е от Варна, се ориентирала към леката атлетика. Била в първи клас, когато баща й я завел на стадиона да тренира. Иначе тя желала да се занимава с художествена гимнастика. Не можела да опонира на татко си. Завършила спортното учебно заведение в морската столица със компетентност лека атлетика и висок скок. Не съжалява. Спортът я научил на труд и дисциплинираност. „ Отнасяше се към мен с доста обич, само че и имаше сурови ограничения за всичко ”, споделя писателката и певица. В дома им имало вечерен час, който се спазвал дори и откакто Ваня и сестра й пораснали и всяка поела по собствен път. В 20 ч. трябвало към този момент да са се прибрали.

Като тийнейджърка Ваня Щерева не ходила на дискотека. Заради суровостта, в която растяла, нямала и гаджета тогава. Баща й държал и на високия триумф. За оценка 5 в учебно заведение настроението у дома се разваляло, а за 4 наставало драма. Веднъж в изблик на гняв, поради ниска оценка на Ваня, Стоян Щерев хвърлил от покрива на къщата им китарата, която тя си била купила със спестявания. Към жена си също бил непоколебим, постоянно и подозрителен. Проявявал ревнивост без мотив. Стигал е дори до рязане на роклите й. Веднъж унищожил неин тоалет, тъй като го облякла, когато отишли на някаква женитба, и мъжете я гледали, или най-малко по този начин си бил внушил. Рязал и облеклата на щерка си, които тя приготвила в багажа си, с цел да върви в София да кандидатства в НАТФИЗ. Баща й бил твърдо срещу. Първо в рода им, споделил той, нямало актьори и не разполагали връзки да й проправят път, и второ – специалността не била допустима за щерка му. Когато обаче Ваня Щерева спечелила конкурс за актриса в Шуменския спектакъл, татко й черпел наред във Варна. Тя въпреки всичко приключва НАТФИЗ, като била призната в класа на проф. Боньо Лунгов, а след това се трансферирала да учи „ Актьорско майсторство за трагичен спектакъл ” при Стефан Данаилов.

Стоян Щерев бил рус със сини очи и доста хубав на млади години. Напомнял за американския артист Райън Гослинг. Несъзнателно, Ваня цялостен живот харесвала все светли мъже. И всичките били ревнивци. Някои и деспоти. „ Значи нещо, от което си бягал цялостен живот, най-после отиваш се нахендряш навръх него ”, недоумява писателката. Последно през лятото на предходната година тя си харесала мъж, напомнящ по нещо на татко й. Разбрала, до момента в който се опознавали. Открила, че и той „ постоянно с ножа ”. Станало й смешно, само че след това благодарила на ориста, че посред им не се получило. „ Винаги, когато не му изнасяше, се побесняваше и се хващаше ножа. Това е доста заплашителен стрес ”, споделя Ваня Щерева.

Ножът в ръката му постоянно е бил заради неговите бесове, които постоянно избивали поради измислени неща . Богатото му въображение било потребно, когато го впрягал в градивни планове. Затова фамилията им, което другояче било оскъдно, имало интервали на благополучие. Без да е бил инженер, той все чертаел на оризова хартия. По време на социализма изобретил машина, с която правил пружинки за панти за дрешници. Изнасяли ги за Съветския съюз. Тогава още нямало частно произвеждане, тъй че Стоян Щерев работел скрито, само че намирал купувачи и изкарвал положителни пари. „ Гледаше си фамилията индивида ”, признава Ваня. Нямал лични пари, каквото изкарал, го давал постоянно на брачната половинка си. Така че тя разполагала със фамилния бюджет. Това не му пречело да бъде непоколебим и непреклонен, а когато подивеел, да хващал ножа. Веднъж погнал момчета, които умъртвили с камъни котарака на Ваня – Любчо. Като схванал, Щерев повел дребната си щерка да търсят младежите. Ваня вървяла и му се молела през сълзи. Хем плачела за котарака, хем от боязън татко й да не създали някоя пакост. Като видели младежите, Щерев хванал един от тях и опрял ножа в гърлото му. Ваня отново го задърпала. Плачела и го молела да спре. Накрая татко й се вразумил и повел щерка си наопаки, като по пътя траял да псува и крещи.

Към края на живота си, татко й бил кьорав поради диабета. Един ден със сестра й и майка й се заели да боядисват вратите у дома. Като усетил боята и схванал, че е различен цвят, бащата се развикал. Държал да са си същия цвят - нямало значение, че не ги вижда. Жена му и дъщерите му пък, както постоянно, не смеели да му се опълчват.

Когато пораснала и се преместила в София, Ваня Щерева траяла да се преценява с мнението на баща си, както и с това на майка си. По-паметливите евентуално свързват музикалната й кариера с много провокации – бръсна си главата, снима се гола с китара, на тоалетната паница с книга на Достоевски в ръце и смъкнати гащи... Винаги е наблягала на естетиката, само че пък това не успокоявало сестра й, която останала да живее във Варна. Тя все се страхувала, че Елка – съседката им от третия етаж, ще донесе жълтия вестник с следващите горещи фрагменти на Ваня, с цел да ги покаже на майка й. Писателката до последно криела от родителката си, че пуши. Да не би майка й да я види с цигара й било и основна грижа във „ ВИП Брадър ” през 2017 година Майка й не го гледала. „ Ние със сестра ми докрая имахме нечовечен почит към нея ”, признава Ваня Щерева.

Няма ден, в който писателката да не мисли за майка си, която си отишла през 2019 година на достолепната 84-годишна възраст. „ Остави ми страшна дупка ”, признава писателката. Изведнъж се почувствала беззащитна, останала сама на себе си, тъй като на каквато и възраст да си, вътрешно постоянно си дете. Ваня дълго не можела да се съвземе след загубата. Успокоила се, че чак когато направила лечебния апетит на Лидия Ковачева. Чела, че с този способ се лекува орган по орган и стигал чак до душeвността. „ Направих целия интервал и ми олекна. Върнах се в естествения си живот ”, признава Ваня Щерева.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР