Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни

...
Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни
Коментари Харесай

АИКБ с призив към Борисов за действия срещу поскъпването на тока

Вече получаваме сигнали за прекратяване на индустриални режими в енергоинтензивни индустриални мощности – ето за какво настояваме за навременни енергични и съответни дейности.

Това декларират от писмо от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ до министър-председателя Бойко Борисов по отношение на неаргументирано повишение на цената на електрическата енергия в страната. Писмото е адресирано и до КЕВР. В него се твърди за растеж от над 350% на цената на тока.

Вече месеци наред следим неаргументирано повишение на цената на електрическата енергия в страната. Нееднократно сме алармирали за неуместни и очевидно непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ), в това число и при директни съпоставения на дълготрайни артикули и резултати от сегмент „ ден напред “ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, декларират от АИКБ.

Те напомнят решение на КЕВР, с което дефинира планирана годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2018 година – 30.06.2019 година в размер на 70 лева./MWh след разбор на комерсиалните резултати на гореспоменатите три тържища, както и при прогноза за цена на дълготрайните артикули на БНЕБ за интервала 01.07.2018 година - 30.06.2019 година в интервала 72,00 – 75,00 лева./MWh. Естествено, това беше явен референтен сигнал за индустриалните консуматори в България за предстоящи ценови равнища.

От работодателската организация показват, че на тази база се изготвят стратегии за развиване във всяко едно сдружение у нас – по метода, по който Министерство на финансите прави своите приходни и разходни бюджетни планове.

В реалност резултатите след август 2018 година освен че демонстрират забележителен растеж над плануваното, само че през последните седмици и дни цените на електрическата енергия за свободен пазар у нас безусловно се взривиха, с цел да доближат неуместните равнища от 250-275 лева./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, само че не и естествен, акцентират от АИКБ.

Твърдения на отраслови ръководещи бранша, че това е единствено резултат от пазара, са или умишлено изричани лъжи, или изцяло неприемлива непросветеност. Цените, на които сме очевидци, са резултат и на систематична безнаказаност по повод отраслови задължения и нихилизъм по отношение на индустриалните енергопотребители – без искания за пълнота, като се стартира от недалновидно ръководство на държавната енергетика в частта рандеман и произвеждане, мине се през непрозрачни ползи при запазване на мощности и се стигне до обикновеното „ увъртане “ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки запас от крайните индустриални консуматори, посредством манипулирано лимитирано предложение на електрическа енергия. Впрочем, въпрос единствено на време е високите крайни цени на електрическа енергия да се трансферират и към битовите клиенти през контролираната цена, безапелационни са от АИКБ./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР