Вече почти три месеца продължава войната в Украйна. Битката за

...
Вече почти три месеца продължава войната в Украйна. Битката за
Коментари Харесай

Журналистът Александър Марков, който се завърна от Украйна: Гледката там е сюрреалистична

Вече съвсем три месеца продължава войната в Украйна. " Битката за Донбас " е в ход, Одеса се укрепява, съветските сили са изтласкани от Харков, само че не престават да настъпват в други региони на Донбас.

Девет дни наш екип - Александър Марков, Станислав Златев и Тодор Илиев, бяха в Молдова и границата с Приднестровието, Киев и Одеса и се завърнаха оттова, с цел да ни опишат каква е обстановката и по какъв начин войната трансформира динамичността си.

Александър Марков беше и единственият български публицист, който беше в Украйна в първите часове на войната. Видя Мариупол подобен, какъвто той повече не съществува.



" В първите няколко часа на войната безусловно беше потрес и смут. Сега на третия месец в Западна Украйна войната най-вече се води с ракетни удари от страна на руснаците върху военни обекти и цивилни обекти, където считат, че се складира въоръжение, върху жп инфраструктура, мостове, различен вид стратегическа инфраструктура. На изток се води борбата за Донбас, а на юг има информация за опити за консолидация на властта, в случай че можем по този начин да я назовем, за зоните под съветско въздействие. Например в Херсон, където имаше информация, че има референдум за оповестяване на република. За мен е потресаващо, че към Мариупол, в Маринка, Дуневка, къето войната се водеше от 2014 година, в този момент продължава. Тоест, за хората там нищо не се е трансформирало ", описа в студиото на " Денят стартира " Александър Марков.



По думите му по целия път от Одеса до Киев картина е сюрреалистична. Разрушени къщи, полуразрушени учебни заведения, унищожена и изоставена съветска бойна техника. Хора, които се пробват да се върнат в домовете си, хора, които описват по какъв начин 10 дни са прекарали с съветските сили, по какъв начин локални са екзекутирани от съветските сили. Сирени, които звучат непрекъснато, липса на гориво, големи опашки пред бензиностанциите.

Виждат се опити за възобновяване на инфраструктурата. Започва възобновяване на мостове.

Вижте целия му роман във видеото

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР