Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента
Коментари Харесай

Зеленски към Желязков: Всяка подкрепа от България е важна и никога няма да я забравим

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

" Благодаря ви сърдечно за всяка поддръжка, която ни осигурявате - и военно техническата и филантропичната. Всяка поддръжка от България е значима за нас и в никакъв случай няма да я забравим.

Вие сами се уверихте по какъв начин живеем с непрекъснатите ракетни офанзиви в града. И виждате какъв брой е значимо за нас да осигуряваме съответна отбрана на нашите жители в най-студените месеци от годината, когато фокус на офанзивите е енергийната сигурност на Украйна ", съобщи Зеленски преди диалога на четири очи с Росен Желязков.



От своя страна ръководителят на Народното събрание акцентира още веднъж поддръжката на страната ни за европейското и евроатлантическо бъдеще на страната.

" България дава военна, филантропична и политическа поддръжка на Украйна през цялото време и ще продължи да го прави, колкото е належащо ", увери той.



Председателят на Народното събрание още веднъж акцентира, че страната ни остро осъжда съветската експанзия в Украйна. България уверено отхвърля безмилостния съветски гнет и разрушенията на главната гражданска инфраструктура на Украйна, означи той. По думите му Русия би трябвало да съблюдава интернационалните си отговорности и абсолютно и неотложно да изтегли всички нейни сили и военно съоръжение от територията на Украйна.

България е заявила цялостната си поддръжка за „ Формулата за мир “ на президента Зеленски и абсолютно поддържа водещия принцип, че единствено Украйна има суверенното право да дефинира по кое време и по какъв начин да се включи в договаряния с агресора, уточни ръководителят на Народното събрание.



Той акцентира, че този принцип е най-хубавата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и световната сигурност, учредена на разпоредбите на интернационалния ред. От жизненоважно значение е да обединим напъните си за съблюдаване на правилата на Хартата на Организация на обединените нации за ненападение и ценене на суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на всички страни, счита Росен Желязков.

България е измежду най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ вероятност, акцентира ръководителят на Народното събрание.



Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, съобщи той и добави, че това е геополитически избор, който има цялостната ни поддръжка.

" Ние сме уверени, че Украйна принадлежи към европейското семейство ", означи Росен Желязков.

Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в границите на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от основно значение за евроатлантическата сигурност, счита Росен Желязков. Той изрази задоволството на нашата страна от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.



България е надълбоко обезпокоена от невижданите военни дейности на Руската федерация в региона на Черно море и в частност от възходящата милитаризация на Кримския полуостров, съобщи ръководителят на Народното събрание. България не признава противозаконното анексиране на Крим, заявява той.

Росен Желязков напомни, че на 11 януари 2024 година в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум сред България, Румъния и Турция за основаване на взаимна задача за противопоставяне на мините (MCM Black Sea), която задача е предопределена само за филантропични цели и за противопоставяне на опасността от морски мини в Черно море, като по този метод се способства за сигурността на корабоплаването в Черно море.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР