Вече пет пъти за един месец се срещам с моята

...
Вече пет пъти за един месец се срещам с моята
Коментари Харесай

Българин заема топ пост в сръбската дипломация

Вече пет пъти за един месец се срещам с моята другарка Екатерина. Имаме огромно доверие между тях - то е същото и сред премиера Борисов и президента Вучич. Моят държавен секретар Ивица Тончев е българин. Това разкри вънпният министър на Сърбия Ивица Дачич.

Днес той одобри своя българска сътрудник Екатерина Захариева.

Тя и Ивица Дачич се схванаха да работят дружно за стимулиране на бизнеса сред двете страни. Първа стъпка в това ще е организирането на двустранен стопански конгрес в Ниш или различен южен сръбски град.

Двамата се срещнаха в границите на двудневното посещаване на Захариева в Република Сърбия, с което стартира Балканската обиколка на първия ни посланик.

"Надявам се до края на годината или при започване на идната да бъде оповестена поръчката за построяването на автомагистралата София-Калотина, с цел да стартира строителството през първата половина на 2018 година ", сподели българският заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Пътищата, инфраструктурата и интерконекторът с България са нашите цели. Радвам се, че България е на второ място по брой туристи, посещаващи нашата страна ", отвърна първият вицепремиер и министър на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич.



Двамата разискаха редица въпроси от двустранните връзки и интернационалния дневен ред. Работи се и по меморандум за европейска интеграция сред министерствата на външните работи на България и Сърбия.

"В лицето на премиера Борисов имате същински покровител. Каня ви през октомври дружно с президента Вучич на взаимното съвещание на българското и румънското държавно управление в България, както и разгадавам на вашето наличие на неофициалния съвет на външните министри от Европейски Съюз "Гимних " по време на нашето председателство ", сподели още Захариева.



Външните министри разискаха проблемите на българското национално малцинство в Сърбия и се договориха да бъде решен казусът с учебниците на български език и предаванията на майчин език, като вероятните разновидности са да се финансират такива излъчвания в Сърбия или български малките екрани да се включат в пакетите на локалните кабелни оператори. Обсъдено бе и по какъв начин Западните околности да бъдат подтиквани стопански, с цел да бъдат арестувани хората там.

България предложи на Сърбия помощ в преговорния развой, а в границите на своето председателство на Съвета на Европейския съюз ще продължи да упорства за ясна европейска вероятност на страните от Западните Балкани.

"Благодаря ви за напъните Европейският съюз да остане отворен към разширение в посока Западните Балкани ", съобщи сръбският министър-председател Ана Бърнабич, която се срещна с българския заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Бърнабич съобщи, че в последните три години страната й се е съсредоточила върху икономическите и финансови промени, като е реализирана непоклатимост. Сега фокус в работата на кабинета е върховенството на закона и по-специално въвеждането на бързо съдопроизводство и гарантиране на осъществяването на присъдите. Надявам се да засилим скоростта по затварянето на преговорните глави с Брюксел, добави сръбският министър председател.

Захариева поздрави Бърнабич за промените и акцентира, че от това зависят директно и задграничните вложения. "Винаги на разнообразни европейски конгреси приказваме за европейската вероятност на Западните Балкани ", добави българският първи посланик. От името на премиера Борисов тя предложения Бърнабич на посещаване в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР