Вече окончателно работниците, които имат да получават заплати, дължими след

...
Вече окончателно работниците, които имат да получават заплати, дължими след
Коментари Харесай

Сърцата Се Свиха, Мая Манолова Със Съдбовна Информация За Заплатите На Толкова Много Нуждаещи Се Българи!

" Вече дефинитивно служащите, които имат да получават заплати, дължими след 1 февруари 2015 година и във връзка с чиито работодатели е стартирано произвеждане по неплатежоспособност, без всевъзможни други условия, могат да си получат дължимите суми от Фонда за гарантиране на вземанията при банкрут на работодателя ", сподели Манолова.

Тя уточни, че има 3-месечен период, в който би трябвало да се подаде заявление до териториалната дирекция до Национален осигурителен институт, а в случай че са подали през януари и февруари, то те ще се смятат за годни. Бланката ще се предлага и на уеб страницата на омбудсмана, може да се откри и в териториалното отделение на Национален осигурителен институт.

Манолова ще упорства да може да се подава заявление по местонахождението на предприятието, а не както е в този момент - единствено по адресна регистрация на компанията, което по думите й в този момент е измама.

" Важно е представянето на приложенията, които би трябвало да бъдат показани - доказателства за дължимостта на сумите, които претендира служащият. С такава информация би трябвало да се разполага от самият шеф, само че това е в идеалния случай, а доста постоянно работодателят е липсващ без да изплати отговорностите си. В тези случаи може да бъде предоставено уверение от Инспекцията по труда за осъществена инспекция, копие от ведомости за изплатени заплати, фишове от заплати или други доказателства, с които разполагат. Останалите документи Национален осигурителен институт разполага по длъжностен път ", уточни Маналова.

Тя сподели още, че служащи, които имат да получават заплати след 1 февруари 2015, само че към техния шеф не е стартирано произвеждане по неплатежоспособност, след 1 април ще могат да се извърнат към Инспекцията по труда от тяхно име да стартира тази процедура против компанията, посочи Мая Манолова. Тя акцентира, че това е спешно решение

Омбудсманът сподели лист с неточни компании, към 20 на брой. От тях са наранени няколко хиляди служащи и прикани:

" Държавата би трябвало да накара работодателите да заплащат заплатите ".

На телефон 02 810 69 55 могат да бъдат подавани сигнали до повереното ѝ ведомство при случаи на неизплатени просрочени хонорари.

По мотив двойния стандарт при храните Манолова сподели, че това би трябвало да бъде една от тематиките на Българското европредседателство. Предстои огромен конгрес с работно заглавие " Двойният стандарт при храните: да сложим казуса на масата ". В процеса на подготовка стартират предварителни проучвания на артикули, при които има двойни стандарти.

" Фокусът на моите старания е ориентиран към детското хранене, като на следващия ден е проведен конгрес по тематиката, проведен от Министерството на здравеопазването ", добави омбудсманът. Има двоен стандарт и при Е-тата, които се влагат в храните. В рамките на разрешителния лист за Европейски Съюз, в някои страни има по-строг режим съответно във връзка с детските храни. Ще настояваме да бъдат отпуснати средства за проучване на въздействието на Е-тата върху здравето ", сподели Мая Манолова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР