Вече няколко седмици руски медии и провоенни блогъри пишат за

...
Вече няколко седмици руски медии и провоенни блогъри пишат за
Коментари Харесай

„Газпром“ вече произвежда малко газ и много убийци за украинския фронт


Вече няколко седмици съветски медии и провоенни блогъри пишат за спора сред „ Вагнер “ на Евгений Пригожин с постоянната войска на Шойгу и Герасимов. Дори американският Институт за проучване на войната твърди, че в Кремъл се готвят да разгласят Пригожин за изменник и „ да се освободят “ от него, само че това няма по какъв начин да стане, до момента в който той държи фронта в Бахмут.

Конфликтът обаче не е единствено сред Пригожин от една страна и Шойгу и Герасимов от друга. В историята са намесени и други частни военни компании – неразрешени от конституцията на Русия, само че необятно употребявани от Кремъл във войната. Разследване на БиБиСи стигна до няколко такива подразделения, воюващи към този момент към Бахмут. Повечето от тях са финансирани напълно от… „ Газпром “. Близкият на сърцето на ред български политици газов колос сега създава не толкоз природен газ, колкото убийци – събира ги под разнообразни знамена и ги хвърля на украинския фронт.

Първи за подразделения с названия „ Поток “, „ Факел “ и „ Пламя “ (пламък, б.р.) – все имена, свързани с природния газ – описа в края на април точно притежателят на „ Вагнер “ Евгений Пригожин. Но още при започване на годината публицисти видяха, че държавното управление е разрешило на „ Газпром “ да сътвори частна „ охранителна “ организация.

На 21 април съветският провоенен публицист Александър Симонов направи изявление с Пригожин, в което основният „ вагнеровец “ се оплака, че му основават конкуренция – други частни военни компании за присъединяване във войната в Украйна. „ Тези хора с парите считат, че е лесна работа да събереш ЧВК. И по тази причина започнаха да ги плодят. Газпромовската „ Поток “, ЧВК на милиардера Андрей Бокарьов, ЧВК „ Редут “ – на всеки по парче “, сподели тогава недоволният Пригожин.

В изявлението той приказва по какъв начин другите наемни формирования в този момент прикриват фланговете на „ Вагнер “ край Бахмут, само че бягат от позициите си поради неприятна подготовка и доставяне: „ Те би трябвало да регистрират пред Кремъл какво ш*бани велики свои ЧВК са основали. Но нямат авиация, нямат артилерия, нямат разузнаване. И това е половината неволя. Главната е в това, че това, което сътвориха, няма ръководство. За да воюваш, би трябвало да имаш командири на тактическите звена! “ При това, съгласно Пригожин, бойците от „ Поток “ получават такива „ големи заплати “, че „ напряко да си излезеш от обувките “.

В изявлението има спиране, при което се вижда по какъв начин незнайни наемници се изясняват на Пригожин по какъв начин и за какво са избягали от позициите си край Бахмут, където преди малко са починали доста техни „ сътрудници “ от „ Вагнер “. Непознатите се оправдават, че бягат, тъй като нямат взаимозависимост, нямат муниции, а командирите им не знаят въобще какво да вършат и единствено основават безпорядък.

Думите на Пригожин бяха първото обществено самопризнание за нови частни военни компании, финансирани от „ Газпром “. Но по-късно изявление доста хора си спомниха, че още при започване на 2023 година министър председателят Михаил Мишустин със своя заповед „ позволи “ на „ Газпромнефт “ (дъщерна компания на „ Газпром “) да учреди „ частна охранителна организация “ (ЧОО). Тя беше основана в Омск под името „ Газпромнефт защита “ отпред с началник от регионалното Министерство на вътрешните работи в Архангелск и притежател на охранителни структури от Санкт Петербург.

Създаването на ЧОО държавното управление изясни с нуждата да се пазят обектите на „ Газпром “. Но украинското разузнаване още тогава съобщи, че това е следващата частна войска, основана по образеца на „ Вагнер “.

Потвърждението пристигна на 23 април в съветския провоенен канал „ Военкор Евгений Линин “. Във видеообръщение бойци от „ Поток “ се оплакват на „ висшия главнокомандващ “ – т.е. на Путин. На записа мъже в камуфлажни униформи и маски на лицата описват, че батальонът „ Поток “ е основан от „ Газпром “ от „ сътрудници на ведомствената защита “ и е в зоната на бойните дейности край Бахмут от началото на април. Там той заел позиции по фланговете на ЧВК „ Вагнер “. В обръщението към Путин бойците се жалват от неприятното доставяне и от „ безотговорността “ на управлението на „ Поток “. Заради това се наложило да изоставен позициите си, само че пък управлението на ЧВК „ Вагнер “, като схванало за бягството, „ със закани за кавга “ блокирало пътя им към безвредната зона.

Наемниците се оплакват и за това, че управлението на „ Газпром “ сякаш им дало обещание контракти с Министерството на защитата, а в Украйна в действителност ги пратили под командването на ЧВК „ Редут “.

ЧВК „ Редут “ се загатва и във видео с разпит на съветски заложник при започване на май. На него е сниман мъж с рани по лицето, който се показва като Александър Ткаченко от Оренбург. Боецът изяснява, че се оказал на фронта в състава на ЧВК „ Поток “ под командването на ЧВК „ Редут “. Нещо повече – съгласно него в състава на „ Газпром “ има още две частни военни компании с имена „ Факел “ и „ Пламя “, които пък са под контрола на Министерството на защитата. По думите на пленения руснак „ Газпром “ е основал бойните отряди още при започване на войната, набирайки „ охранители от цяла Русия “.

Очевидно е, че газовият колос, без който България щеше да загине (по думите на министри и президент) и трябваше да му се молим „ на колене “ да не ни изоставя, оставайки без европейския си пазар, се е насочил към други приходи – претакане на съветски държавни пари в произвеждане на убийци (или пушечно месо) за украинския фронт. Бизнесът си е бизнес.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР