Вече няколко пъти България изпраща помощ на Украйна - първоначално

...
Вече няколко пъти България изпраща помощ на Украйна - първоначално
Коментари Харесай

Тагарев: ЕС ще финансира производство на боеприпаси за Украйна в българските военни заводи

Вече няколко пъти България изпраща помощ на Украйна - в началото филантропична и защитни средства, само че след решението на Народно събрание от края на м.г., към този момент Министерски съвет беше длъжен да изпрати такава помощ. И по това решение един пакет помощ към този момент е изпратен. Взехме решение за изпращане на втори пакет помощ.


Това сподели министърът на защитата проф. Тодор Тагарев пред Нова тв.

Новият пакет военно-техническа помощ е съпоставим по размер с предходния, в случай че става въпрос за цената му - малко сложни са изчисленията, и той би трябвало да бъде преоценен - приказваме за неща, купувани при други цени и друга стопанска система. Очакванията са, че евентуално вторият пакет помощ за Украйна ще е по-висок като размер и стойност от първия.

Става въпрос за остарели неща, на които по този начин или другояче скоро им изтича ресурса, а те сега са доста нужни на украинската войска. Те са годни, някои от тях ще минат избрани инспекции, с цел да се ревизира, че са годни; а има и разнообразни механизми - и по линия на Европейски Съюз, и по линия на други съдружници, да бъдем обезщетени финансово за изпращане на тази помощ. Какво ще вършим с нея, е следващ въпрос, добави Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме, е конфиденциален, само че включва снаряди, муниции, и някои системи. Няма заплаха да останем ние без нужни нам муниции, всичко, което изпращаме, е вследствие на разбор на военното управление, и главното основание при него е пратката да подхожда на декларираните от Украйна потребности, и на нашите благоприятни условия. Пратката не нарушава нормативите ни на ресурси от избрани средства, а и имаме опция да осигурим учебно-бойната подготовка на българската войска, добави Тагарев.

Вчера имахме онлайн среща с министъра на защитата на Украйна, запознахме се в Рамщайн-формата в Брюксел онлайн преди десетина дни. При вчерашната онлайн среща единствено го осведомих, че имаме решение за пращане на идващ пакет, без да го разясняваме, защото връзката не беше предпазена, изясни министърът на защитата.

Предното управление на Министерството на защитата, и персонално президентът Радев, направиха обществени заявления, че ние няма да се включим в тази самодейност, което открих за необичайно, защото тя върви в три посоки - едното е да бъдат предоставени 155-милиметрови муниции на Украйна от съществуващите в складовете на армиите в страните-членки на Европейски Съюз, ние такива нямаме. Второто направление - да се възстановят запасите от такива муниции, а с цел да се случи това възобновяване, - третото направление планува да се усили индустриалният потенциал. Имахме посещаване от еврокомисар по това направление във ВМЗ-Сопот, с цел да се види това може ли да стане, и ние казахме " не ", - в което за мен няма никаква логичност.

Сега има смяна - приготвяме едно решение, с цел да се включим в тази самодейност, защото България обичайно специализира в подобен вид произвеждане, заяви Тагарев.

155-милиметровите муниции са стандартизирани по системите на НАТО и нашата войска би трябвало да премине към тях. Въпросът е от всеобщ производител и доставчик на други армии, ние да не се превърнем в клиент, когато минем на натовския стандарт. За да произвеждаме такива муниции, обаче, са нужни вложения, и те могат да дойдат по линия на Европейски Съюз, и те бяха отхвърлени от служебното държавно управление. Ние приказваме в този момент за вложения в нашето военно произвеждане, и когато бъдат направени те - да, ще можем и да доставяме Украйна с тях, ще произвеждаме и за себе си, ще доставяме и други армии в бъдеще, изясни министърът./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР