Вече няколко години жители на Елин Пелин се оплакват от

...
Вече няколко години жители на Елин Пелин се оплакват от
Коментари Харесай

Неприятна миризма от експериментално производство вдига хората от Елин Пелин на протест

Вече няколко години поданици на Елин Пелин се оплакват от неприятна миризма, идваща от огромно дружество в края на града.
" Може би от преди 2 години стартира извънредно да мирише на мърша и от ден на ден и повече. Ние започнахме да питаме общината какво се случва и се оказа, че има фабрика за произвеждане на ларви. И ние жителите започнахме да вършим подписки и сякаш щяха да се реалокират, сякаш щеше да спре да мирише, а то става от ден на ден. В последна сметка се оказа, че имат някаква доста огромна инвестиция, с която ще усилят десетократно производството, което ни навежда на мисълта, че и миризмата ще се усили десетократно. Искаме да спре да мирише и общината да направи нещо по въпроса ", споделя Елена Цветанова, която живее покрай предприятието.

Компанията е българо-френска, а активността й е обвързвана с отглеждане и продажба на инсекти, както и с разграждане на органични боклуци посредством ларвите на черната муха, с цел да бъдат в следствие употребявани за високопротеинови добавки, подобаващи за храна на домашни любимци, риби или селскостопански животни.
" „ Насекомо “ е доста новаторска компания, която цели да оправи проблемите на нашата планета. Ние използваме артикули от агроиндустрията, да вземем за пример трици от пшеница, които даваме на насекомите, които се споделят черна муха и по-късно произвеждаме ларви на инсекти, от които извличаме протеини, липиди, които се употребяват, с цел да хранят други животни. Нашите артикули също могат да се употребяват за основаване на нови антибиотици. Няма задоволително протеини, които се създават, методът по който се създават не е резистентен. Това което вършим ние е бъдещето за България и за нашата планета ", уверен е Ксавие Марсенак, който е един от създателите на компанията.

До момента в общината са входирани голям брой сигнали и тъжби по този случай, както и 3 подписки с над 250 присъединили се. Хората се оплакват, че миризмата се отразява отрицателно и върху локалните бизнеси.
" Имам малко хотелче, което се намира на 500 метра отсам и клиентите се е случвало да ме питат на какво мирише, да не е умряла котката на съседите, за какво мирише на умряло животно и аз им изяснявам надлежно, че имаме фабрика за произвеждане на ларви от мухи и по тази причина мирише по този начин, няма нищо умряло в двора. И доста мухи се появиха, огромни, които изгрее ли слънце даже в този момент декември – януари се полепват по задачите къщи, големи мухи от южната страна, имаме мухи и в мазетата, на таваните ", възмутена е Елена.
" Притеснява ме най-вече миризмата. Ние нямаме нищо срещу, дано работят хората, само че да спрат миризмата. Имам деца, майка ми, татко ми живеем тук от толкоз години, такова нещо не е имало. Таванът ни е цялостен с огромни и гадни мухи, чудим се от кое място са влезнали. Лятото изключително е нетърпимо. Има часови зони от деня – заран, вечер и следобяд, когато миризмата е доста мощна, съвсем не може да се диша, " добавя различен гражданин на Елин Пелин - Васил Христов.
" Ситуацията е непоносима, тъй като работим в съседство до компания „ Насекомо “, аз и пребивавам наоколо, на към 500 метра и от заран до вечер миризмата е непоносима. Сутрин от 8 до 10 и следобяд, от време на време и на обяд, тъкмо когато човек се храни или се е нахранил и отива на работа и го посреща тази миризма на разложено, на мърша. За миг понижава миризмата, в границите на седмица-две и след това отново с цялостна мощ ", недоволства Валентин Ангелов.

Местните са безапелационни, че изгода от недоволствата им няма и са склони на по-радикални дейности.
" Ще си търсим правата докъдето можем. Ще съдим общината в случай че би трябвало, тъй като те също са виновни за това, а не взимат ограничения ", декларира решително Васил.
" Миризмата влиза в стаите и мирише, ние имаме дребни деца, това би трябвало да се вземе поради, с цел да се усещаме и ние свободни жители. Тази миризма ни нарушават здравето. При всички положения мирише на разстояние най-малко от половин – един километър, отива миризмата чак до стадиона, той е на 700-800 метра отсам. Другите компании в региона не могат да работят. Вечерно време се усеща повече, денем не е чак толкоз, само че служащите наоколо са непрекъснато в тези миризми ", споделя Стефан Христов.
" Има дни, когато я няма изобщо, когато очевидно чакат инспекции, само че има дни, когато е доста мощна. Климатиците им са тук, където си паркираме колите, тъй като аз не пребивавам в Елин Пелин. И когато отворим колата вечерта не може да се диша, при затворена кола, миризмата се е впила в купето на колата " , добавя Илияна Костадинова, която работи в града и пътува всеки ден.

" Живея наоколо до фабриката и да ви кажа почтено някой път не може да се устоя. Такава е миризмата, че даже прозорецът не можеш да си отвориш, от време на време след 6 часа вечерта стартира да мирише до 10-11-12 вечерта. Не се търпи миризмата, целият регион е по този начин, на нещо като мърша, както мирише разложено животно – гадно ", оплеква се и Стефан Христов.
" Проблемът е от началото на 2020 година, като ескалира изключително мощно през лятото на предходната година, когато миризмите, които се разнасяха, бяха доста по-силни и хората започнаха да подават тъжби, след което започнаха с подписки, събрани от региона. Моят телефон е разгласен на уеб страницата на общината и хората ми звъняха безусловно през нощта, денем, когато и да е. Последните 6 месеца съвсем през ден, през два ми се обаждаха, с цел да установяват за проблеми с миризми, които са от региона на дружество „ Насекомо “.
Поискахме достъп, бяхме поканени вътре в самия цех. Установихме, че миризмата, която е присъща извън, вътре в самите помещение е доста, доста по-силна. Дрехите ни дори се вмирисаха. За мен персонално няма никакво подозрение, че миризмата е оттова. Те се пробваха да кажат, че е допустимо някъде да има умряло животно или нещо друго. Не, изрично, тествано е, няма такова нещо. Миризмата е доста присъща и характерна, навръх мърша мирише ", изяснява инж. Николай Савов, който е зам.-кмет по „ Екология и общинска благосъстоятелност “ в община Елин Пелин.

От „ Насекомо “ обаче отхвърлят да има проблем с миризмата. Въпреки това не бяхме позволени да влезем вътре.
" Общината ни оповестява за тези недоволства, само че ние не ги разбираме, тъй като тук миризми няма. Усещате ли нещо, аз не. Казвате заран и вечер, аз съм тук по през целия ден и цяла година, отвън завода миризми няма. Има вътре в завода, тъй като това е биологичен развой и тези миризми са вътре, само че те се улавят от всевъзможни филтри, които сме поставили – озонови и био. Непрекъснато имаме инспекции, всеки месец от Регионална инспекция за опазване на околната среда от РЗИ, всевъзможни институции, не знам за какво, доста ни обичат. Петък предходната седмица през целия ден имаше инспекция от Регионална инспекция за опазване на околната среда, пристигнаха да видят нашите процеси, да ревизират има ли, няма ли миризми и написаха в техния отчет, че няма никакви миризми отвън завода ", безапелационен е Ксавие Марсенак.

" Аз мисля, че няма проблем с миризмата. Ние направихме 24-часов мониторинг на миризмата с Министерството на околната среда и те проучиха всички химически детайли от процеса и те въобще не бяха свързани с тази активност. За тези 2 години всичко беше в нормата на дадените от Европейски Съюз рекомендации. Бих ви споделил, че давам обещание да оправим нещата и да създадем най-хубавото, само че ние не сме отговорни, тъй че не виждам какво можем да създадем.
Разбира се, в случай че се появи миризма, неотложно ще вземем ограничения, тъй като аз съм тук да поддържа френския вложител, само че аз съм и в позиция в случай че има проблем да го призная. Има ли проблем, да вземем за пример тази заран? Готов съм да се върна отново тук, с вас, с цел да проверим още веднъж. Ако има нещо за оправяне, бъдете сигурни, че то ще бъде оправено. Аз мисля, че „ Насекомо “ е една от значимите и устойчиви за България вложения, които дават късмет за развиване, тъй като това е новаторска компания и е доста значимо за страната и за град Елин Пелин да има подобен вложител тук ", споделя ръководителят на френско-българската търговско-промишлена камара Стефан Дьолае.

В същото време от компанията се оплакват, че общината бави разрешителните им за разширение на бизнеса.
" Преди 3 години наехме тази постройка, която виждате зад мен, която е индустриална постройка и беше предопределена за плантация за инсекти. Преди една година наехме и прилежащата постройка и поискахме също да бъде предопределена за плантация за инсекти, само че от август месец чакаме утвърждение от общината, към този момент 5 месеца, ще станат 6 и не разбираме за какво не го получаваме, щом са приели първата постройка да бъде утвърдена, за какво не и втората ", оплаква се Марсенак.
" Всички управляващи – администрация, държавно управление, министерствата на стопанската система и околната среда, дружно с РЗИ и Регионална инспекция за опазване на околната среда – направиха нужните инспекции и следствия и имат публични документи, само че вложителят към момента чака за позволение да стартира. Всички био и озонови филтри са подготвени и конфигурирани и администрацията узакони безусловно всичко.
Но от август предходната година, поради миризмата, макар че за нас това не е причина, тъй като няма миризма, те към момента не ни дават позволение да стартираме процеса на произвеждане. Това е доста необичайно и се надявам, че обстановката с община Елин Пелин ще бъде решена доста скоро. Никой вложител, приближаващ от Франция с напредничава новаторска технология, не идва тук, с цел да замърсява. То е явно, те могат да отидат на всички места по света и според мен тази парадоксална обстановка няма изгода за никого ", изяснява Стефан Дьолае.

От община Елин Пелин са безапелационни, че повода за забавянето не е миризмата, а неналичието на всички нужни документи. И споделят, че макар, че към момента нямат разрешителни, от компанията към този момент са почнали процеса по разгръщане.
" Фирмата действа с тази си активност от средата на 2018 година, когато е издадено позволение за градеж за първия стадий от плана, който сега осъществят. Той се обитава в едно съществуващи хале, пригодено за потребностите на този вид произвеждане и действително от края на 2018 година имат позволение за прилагане, акт 16, както е известно. А към този момент от 18 август 2020 година са входирали плана за уголемение на онази активност, като концепцията им е, това да се случи в друго съществуващи хале и пространството към него.
За това време, в нужните нормативни периоди, ние сме прегледали входираните документи, установени са много пропуски, за които те са били осведомени по надлежния ред. Едно от нещата е, че те нямат виза за създаване на едни уреди, нямат и позволение за градеж, само че на място констатирахме, че те към този момент са построени и съществуват. Ние нямаме нужда от подобен вид предприятия, които са ненапълно и със подозрителен позитивен резултат ", споделя арх. Борислав Кръстев, който е основен проектант на община Елин Пелин.

" Към момента няма издадено позволение за градеж за разширението. В края на предходната седмица направихме инспекция по отношение на следващата тъжба на съседите за осъществено нелегално строителство, подготвили сме протокол и предстоят съответните дейности ", добавя той. 
" Има си ред и закони, не можеш да извършваш действия, преди да си получил позволение, тъй че компанията има правата да работи, не е спирана, в това време те имат искания, че ние ги стопираме да правят действия, които те към този момент са направили " , добавя зам.-кмета по екология инж. Савов.
За да обясни проблема преди време общината провежда среща с двете страни - представители на „ Насекомо “ и недоволните жители на Елин Пелин. А всички получени подписки и тъжби са препратени към съответните държавни институции, които могат да вземат отношение по въпроса.
" Самата община като община не може да прави контролни функционалности, свързани с осъществяване на позволения, дадени от държавните органи, в случай че Регионална инспекция за опазване на околната среда даде позволение за активност, ние нямаме съображение да ги спрем или да каем това не е вярно или не е правилно. Но е реалност, че хората непрестанно се оплакват, има напрежение, в това число и с това, че изрично ни обявиха хора, работещи наоколо, че ще съдят общината за пропуснати изгоди, нещо което ние не можем да си позволим. "
" Ние можем да действаме само и единствено според българското законодателство, по никакъв метод не може да излезем отвън законите. Предприели сме всички нужни ограничения, алармирали сме всички институции. Към този миг констатациите, които са създали държавните институции са, че всичко е наред, няма никакви проблеми, заводът може да си работи и нямаме право ние по никакъв метод да ги ограничаваме в това те да работят. Това получихме като отговори от БАБХ и от Регионална инспекция за опазване на околната среда ", споделя инж. Николай Савов.

" Докато ни убеждаваха по какъв начин не миришело, по-късно споделиха, че правели всичко допустимо, с цел да не мирише, променяли нещата, с които ги хранят и всевъзможни други опити си правели за тези 2 години, а на нас не стопира да ни мирише. Ние се замислихме за какво не си вършат опитите във Франция и да видят дали там ще им мирише или не. При нас е в града, те споделят, че било индустриална зона, само че то не е, това си е в границите на града и мирише извънредно. Доколкото разбрах от общината са им предложили парцел в полето, с цел да си създадат там завода и да не мирише, само че те не желаят. Те ни дават обещание, че след 2 години ще се реалокират, което за нас не е действително, тъй като те строят ", възразява Елена Цветанова.
" Ние сме наели тази постройка преди 3 години, ние не познавахме Елин Пелин тогава, споделиха ни, че това е индустриална зона, по документи също написа, че е индустриална зона. Тук е нашият аренди център, той ще стои тук 1-2 години най-много, по-късно ще го преместим на друго място. Едновременно с това имаме проект да строим огромен цех, някъде другаде в България, по-близо до агроиндустрията, тъй като използваме техните артикули. Така че сега сме интензивно в търсене на място. Миналата седмица бяхме в Пловдив, Стара Загора, Разград като към този момент имаме договаряния с локалните кметове, където да строим този огромен цех. Нашият проект е до 1-2 години да преместим всички наши действия там ", разкрива проектите си съоснователя на компанията.
А ръководителят на френско-българската търговско-промишлена камара добавя:
" Пазарът е голям, това значи, че през днешния ден те са в Елин Пелин, само че след 1-2 години те могат да построят по-голяма фабрика, в Елин Пелин или друго място в България, или някъде другаде по света. Аз се усещам като българин и мисля, че ние имаме потребност от подобен вид предприятия в икономическия бранш и съм сигурен, че държавното управление го знае. "

Какво ще се случи с активността на компания „ Насекомо “, къде ще бъде локализирана тя и ще спрат ли недоволствата на жителите по отношение на неприятната миризма в Елин Пелин? Ще продължим да следим тематиката, с цел да получим и нужните отговори.
Автор: Габриела Андреева

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР