Вече над 300 предприятията и учреждения водят преговори за увеличение

...
Вече над 300 предприятията и учреждения водят преговори за увеличение
Коментари Харесай

КНСБ: Целта ни е декемврийската заплата да бъде 20% по-висока

Вече над 300 предприятията и институции водят договаряния за нарастване на заплатите, а една трета от тях са постигнали такова. Това разяснява пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров. “ В частния бранш контрактуваните растежи даже ще надминат инфлацията. Ще мине 20% на годишна база. Нашата цел е декемврийската заплата, без бонусите, да бъде 20% по-висока от тази през декември 2021 година ”, изясни той.

По-думите му по-затруднени са в обществения бранш. “Те не могат да стигнат даже и половината от инфлацията. Нужни са обезщетителни ограничения към тях. Иначе те ще обеднеят трагично ”, сподели президентът на КНСБ. 

Най-нуждаещи се обаче са хората на минимална заплата.  “Ние настояваме всички в Народното събрание да намерят формулата ”, моли Димитров. 

По думите му с по този начин заложените параметри на бюджета за 2022 година страната ни е съумяла да преизпълни недостига. “Тези пари можеше да отидат към разноски, които са належащи ”, счита Димитров и даде образец с хората, които са подпомагани за отопление. “Тези към 300 000 души, които се подкрепят за отопление, трябваше да бъдат разширени. Можеше най-малко да бъдат удвоени. Все още можем да дадем до 100 млн., с цел да може тези хора да изкарат зимата и да ги удвоим ”, изясни той. 

Димитров разяснява и влизането на България в еврозоната. Той изясни, че цените, които могат да бъдат закръглени за тези на най-консумираните артикули, като вода и кафе, да вземем за пример. “Там ще вървим нагоре.  От 60 ст, кафето може да стане 60 цента ”, уточни той. Но дефинира това като “полза ”. “Ползата е голяма - няколко десетки милиарда лв. ще бъдат освободени. Тези пари са за харчене. Когато влезем в еврозоната няма потребност от този запас. Една трета от тях не могат да бъдат харчени, само че две трети от тях могат да отидат за обществени и капиталови цели ”, сподели още президентът на КНСБ. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР