Вече може да летим директно до Бали през Истанбул от

...
Вече може да летим директно до Бали през Истанбул от
Коментари Харесай

бали, велин пасков

Вече може да летим непосредствено до Бали през Истанбул от Варна и София

 



В Бали цветовете са тъкмо толкоз значими колкото и усета на храната.

Едно от най-модерните феномени в международния туристически бизнес това несъмнено са кулинарните екскурзии. Затова насочвайки се към дадена дестинация, една от най-честите питанки в гугъл е за локални деликатеси и заведения за хранене. След това вършиме лист и политате. За благополучие дългите, по този начин наречени презокеаснки полети нямат нищо общо с късите континентални прехвърчания от точка А до точка Б. Най-вече що се отнася до храната. Летейки за Франция или Италия да вземем за пример, е повече от мъчно да разберете че сте на път към гастромоическите столици на Европа в случай че се съди по сухите сандвичи или студени кроасани, които ви сервират също толкоз студени и сухи стюардеси. Ако летите до Бали през Истанбул ще се наспадите на отлична храна и питиета. Ако имате избрани желания – халал, кашер, хинду, вегетариаско или друго, то авансово може да поръчате едно от специфичните менюта на Turkish Airlines .



Закуска индонезийски жанр - шарени плодове и палачинки. Бонус – скариди.

Но какво е един чревоугодник в случай че не може да рискува в името на непознатите усети. Така че в Бали още веднъж сложих на тестване жаждата ми за нови усети още със закусата. И с цел да не се чудите до края на тези редове, ще ви кажа, че всичко приключва добре – аз съм жив и здрав, като за момент даже стомахът ми не е бил подлаган на тествания. Също по този начин разбрах, че няма нищо ужасно в това за скадири на закуска или зелени палачинки с кокос. И в случай че скаридите ви звучат познато, уверен съм, че зеленото лакомство не ви е познато. Всъщност това са типичен палачинки, като тестото е оцветени с ослепителен дестилат от растението Пандан, а пълнежът е от кокосови стърготини карамелизирани в кафява захар … аз към този момент започнах да слюноотделям …



Надписът „ ВЕВЕК ” се разпознава отдалеко, само че за всеки случай има и нарисувана патица .



Хубавата храна развързва кесията на клиента. А тук готвят добре и има от " пате мляко "

Първата вкусна дума, която би трябвало да научите в Бали е БЕБЕК. Това значи патица. На острова я подготвят по доста способи и всичките до един са фантастични. Затова търсете заведения за хранене с този надпис и няма да съжалявате. Моята рекомендация е за прекрасния Bebek Tepi Sawah. Тук с изключение на, че ще си оближете пръстите, ще попаднете на достоверна балийска конюнктура. Ресторантът е разграничен на сепарета. По-скоро на обособени островчета измежду оризовите насаждения. Правилно сте прочели – оризова равнища. Преди време мястото е било пусто и предприемчивата собственичка го купила за жълти стотинки, засадила ориз, поставила красиви маси и каменни пътеки сред тях, по вълшебен метод прогонила комарите и в този момент предлага най-страхотните патици в Бали.



Когато се настаните комфортно, гледката пред вас успокоява и покачва апетита.



Определено може да се каже, че напоителната система е истинска.

Определено това е ястието, което би трябвало да си поръчате. Ако цялостен живот сте яли магрé или патица по пекински или патица с портокали, това ядене ще ви изненада със скромния си външен тип. Първо птицата в чинията ще ви замязя на изгоряла или най-малкото сушена няколко седмици на екваториалното слънце. Второ всички към вас всички ядат с ръце и закачливо ви подканят с очи да не се делите от образеца им. Трето, в случай че сте като мен ще се впуснете в това премеждие без много-много да му мислите и би трябвало да знаете, че няма да съжалявате. Не мислете въобще за хигиената тъй като тя е на извънредно равнище, по този начин както на не си задавате въпроси за удобството на борда на Turkish Airlines , летейки за Бали



В сянката на шатрите зад орхидеите се побират над дузина гладни кулинари.



Някой от по-луксозните заведения за хранене в Бали са превърнати в арт-галерии.

И по този начин, по какъв начин се хапва бебек/патица в Бали? Измивате ръцете, въоръжавате се с щедро количество салфетки и връхлитате като вихър чинията. В момента, в който хрупкавата  кожичка пропука под пръстите ви, ще се потопите в едно съвсем еротично премеждие. Ще усетите по какъв начин силата ви владее обстановката, препечената патица стене, когато я огъвате със мощните си ръце, то тъмната й сочна плът се поддава на желанията ви. Не може да устоите на този усет, който е комбинирал цялата екзотика на Бали. Той ви кара да забравите приличието, като с пръсти и език се пробвате да докоснете всичко от нея. Не забравяйте, че би трябвало да си помагате с ръка и когато ядете ориза и зеленината. В името на гурме пристрастеностите този Бебек е открехнал тъмната страна на желанията ви и цялостните с жасминов ориз пръсти с лекост потъват сред устните. След цялата тази кулинарна вакханалия вие сте омазан до лакти с вкусотии (за разлика от локалните, които са изцапали всичко на всичко три пръста), потта тече от всякъде, очите ви са замъглени и желаете да запалите цигара. Лично аз ви предлагам вместо нея да опитате прекрасното кокосово сорбе, до момента в който отнасят остатъците от обичаната ви … патица. 



Това е вкусната патица от Бали в компанията на хрупкав чипс от скариди.

Другата огромна пристрастеност на локалните е Баби Гулинг. Това е свинското с най-хрупкава коричка, което съм вкусвал в миналото. Всички знаем, че Индонезия е обитаема главно от мюсюлмани, само че на Бали нещата въобще не стоят по този начин. 84 % от локалните са представители на балийския хиндуизъм, което дефинира отношението им към Прасчо. Тези хора вършат чудеса. Всичко стартира, като добре позната ни класика – прасе на шиш върху въглени и с това завършва приликата със протичащото се по нашите географски ширини. Няма да разказвам комплицирания метод, по който прасенцето се върти на шиша и маже с какво ли не, до момента в който в последна сметка кожата му не замязя на добре полирам скрин. По-важни са две неща – какво има в чинията ви и къде може да напълните най-добре тази паница. Под „ най-добре ” не разбирайте до горе, а най-вкусно.



Сядате напряко на улицата, а нехладилната витрина предлага свинско на воля.



Баби Гулинг – свинско във всевъзможни апетитни, ароматни и препечени форми.

Обикновено местата където се продава достоверен Баби Гулинг, а не рекламна небивалица за туристи, наподобяват на всичко друго, но не и на заведения за хранене каквото ги знаем у нас. Ядете на улицата и това е! Сядате на малко столче, като преди този момент младо момиче ви пита дали желаете да е люто. Бледия и неугледен цвят на кожата ни я убеди, че няма да имаме силата и смелостта на локалните да ядем естествена храна. С усмивка тя изпълни пластмасовото панерче с ориз и го покри с няколко типа свинско месо. Сега е ред на непознатото, по тази причина дано да обясня: свинското Баби Гулинг се подготвя по няколко метода. Получавате гореспоменатата купчинка ориз, върху която има няколко части филе (откъснато а не рязано), сготвено свинско с всевъзможни непознати аромати, типичното за Бали шишче на дебела ръкохватка от кълцано месо, парче кожа изпържено във вряла мехлем и наподобяващо на голяма царевична пръчица, и от горната страна всичко е украсено, като мелба, с късчета хрупкава кожичка. Относно яденето на тази вкусотия – има един единствен метод. Ако сте се занимавали с математика знаете какво значи „ свеждане до решавана задача ”, в случай че ли не – прочетете още веднъж по какъв начин се яде бебек/патица по балийски. Иначе казано запретвайте ръкави и да ви е сладко.



Уличната храна в Индонезия, е предизвикателство за усета и естетиката.

Не забравяйте да полеете всичко с локални напитки. Най-добре е ледено сокче с доста лед в халбичка, само че може да подложите и някоя друга локална бира Bitang. Но в случай че сте в Рим правете като римляните и по тази причина поръчайте Teh Botol. Това е паметния индонезийски леден чай, който е шлагер по целия свят. Всъщност това е подсладен жасминов чай и локалните го боготворят. Когато ни го сервираха в стъклените бутилки, чийто дизайн не е мръднал от 70-те, се върнахме в епохата на Алтай и Кооп Кола. И тогава мечтаехме за Бали, само че можехме да стигнем най-вече до Златни Пясъци. Сега политаме през Истанбул и непосредствено кацаме там. Питиетата на борда на Turkish Airlines , са разнообразни, само че несъмнено ще ви приготвят за райския остров. Наздраве и до нови срещи.



Индонезийската икона Teh Botol ми подсети за Кооп Колата от детството ми.

MOBI УЛЕСНЕНИЯ:

Тази седмица ще ви препоръчам едно само мобилно приложение, което е незаменимо освен за Бали, освен за Индонезия, само че за всички кътчета на света

Maps . me app.   Категория: Пътешествия и локално наличие / English Version / Offline функционалност

Изключително приложение, което ви дава опция офлайн да намирате всичко, което търсите. За задачата е належащо единствено да заредите през WiFi картата на страната или града, където сте (може да заредите и пътеводител/guide, който е платен) Включвате GPS-a и потегляте. 



Може да търсите обекти по заложени в приложението критерии като заведения за хранене, Магазини, Хотели и какво ли още не. Приложението също по този начин намира улици и точни адреси, като предлага направления с кола или пешком. Мнозина го съпоставят с Гугъл Maps, само че персонално аз го избирам, тъй като е по-ясно и бързо. Има GPS направляваща функционалност. Ако го заредите на таблет е напряко незаменимо.



Автор: Велин Пасков

Снимки: Велин Пасков и Мария Паскова

Всички фотоси са благосъстоятелност и авторско владеене на Велин и Мария Паскови

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР