Вече има сигнали в прокуратурата за изборни нарушения, изненадващо съобщи

...
Вече има сигнали в прокуратурата за изборни нарушения, изненадващо съобщи
Коментари Харесай

Гешев изненада с новини за изборите, голям проблем

Вече има сигнали в прокуратурата за изборни нарушавания, изненадващо заяви през днешния ден основният прокурор Иван Гешев.

Той предизвести, че и за тези избори няма да има взаимен щаб с Министерството на вътрешните работи, макар че има такова условие. Гешев напомни казаното от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че няма потребност от обща заповед за сходен щаб. Една такава заповед демонстрира кой защо е виновен, само че ще работим както се постанова, съобщи основният прокурор.

Той добави, че подобен щаб е изработен с ДАНС и за него няма значение дали има заповед за общ щаб, само че е значимо да има взаимоотношение сред институциите, с цел да се предотвратят нередности при изборите.

Иван Гешев изясни, че не е осведомен с настояването на служебния министър на правораздаването Крум Зарков към Конституционния съд за наложително пояснение на реализирания от основния прокурор „ контрол на правда “.

" Това, което мога да кажа е, че това искане не почива на легални учредения. Видимо не се прави разграничаване сред „ контрол на правда “, който реализира основният прокурор върху прокурорите, и „ контрол на правда “, който могат да реализират останалите прокурори. Принципът на разделяне на управляващите допуска и надзор върху управляващите. Това е част от демократичната страна ", сподели Гешев.

По мотив злополуката предходната вечер край София, при която има осем ранени и един умрял, има данни че водачът, провокирал случая, е използвал съществени количества алкохол, уточни Гешев. Той регистрира растеж на закононарушенията, свързани с ръководство на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол и опиати в стотици пъти. Според Гешев този проблем е доста сериозен и липсва единна политика на страната.

Не е работа на неправителствена организация да иззема самодейността и да движи и координира държавните институции, счита основният прокурор. Тъжно е, че страната не си прави работата, уточни той. По думите му „ даваме жертви като един местен спор “.

Главният прокурор изрази мнение, че трябват и законодателни промени. Според него когато става въпрос за ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол и опиати, от което е последвало пътнотранспортно произшествие със гибел и тежки телесни повреди, сходно действие би трябвало да се квалифицира като съзнателно закононарушение и да се санкционира с по-високо наказване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР