Вече година след предаването ни прокуратурата разследва тези хора за

...
Вече година след предаването ни прокуратурата разследва тези хора за
Коментари Харесай

Няма край! "Дупнишката каса" с нови жертви

Вече година след предаването ни прокуратурата проверява тези хора за две неща – противозаконна банкова активност с хиляди левове влогове във банкрутиралата през 2016 г дупнишка пирамида и отдаване на заеми с лихви без право от Българска народна банка. Фалирали, а раздават заеми, разясняват завлечените клиенти на „ Дупнишка известна каса”, които пък водят дело да си вземат парите, оповестява Нова телевизия.
Още през април прокуратурата иззе контракти на компанията на Близнакови „ Феникс СБ” за заеми против рента от 2 лв. дневно, раздавани под логото на кухото сдружение „ М-Кредит”. Клиенти се оплакаха от нападателни събирачи на задължения. От Българска Народна Банка обявиха, че компанията не е в листата с лицензираните за кредитна активност, само че нямало доказателства, че дават повече от допустимите за всеки бизнес заеми.
В информации за 5 години обратно от съдилищата на Дупница, Благоевград и Кюстендил обаче виждаме, че „ Феникс СБ” и едноличната компания на фараона Георги Близнаков, са съумели да осъдят стотици свои длъжници за забавени задължения. Само за 2016г делата за връщане на заеми с рента на „ Феникс СБ” надвишават 30, което съгласно практиката по закона за кредитните институции прави активността им систематична. Кюстендилската прокуратура пък от дълго време разполага със 109 контракта за заем с лихви на същата компания. Договори иззеха и от благоевградската прокуратура, където също тече следствие.
И по този начин - до ден сегашен – без ясни обвинявания и дело в съда. Вместо това идва нова вълна правосъдни предложения против жители – остарели длъжници на Близнакови – всички с борчове от преди две-три години.
„ Изтеглих пари от „ Популярна каса – Георги Близнаков” и като стана аферата с парите – дето ограбиха на хората, офисите бяха затворени, където аз внасях парите. Вече аз нямаше къде да ги импортирам. Мина много време, идва един документ от друга компания, които ми желаят. Бяха останали 326 лв.. От тия 326 лв., идва ми документ, че ми остават 1400 лева”, споделя жена, която е измежду многото наказани да върнат суми двойно и тройно за евакуиране на пари от едноличната компания на Близнаков, която трансферира дълга на посестримата „ Феникс СБ”.
Подобен е казусът и на мъж, който от 2014-та насам станал три пъти клиент на Близнакови. Оставало му да им погаси вноски, само че те влезнали в ареста по абсурда с дупнишката каса.
Той споделя, че едни и същи хора са му давали парите и трите пъти.
„ Някъде към две хиляди и нещо излизат. Осъден съм. Даже и брачната половинка ми е осъдена”, споделя той. Осъден е, тъй като не е внесъл към 600 лв..
Оказва се, че законът разрешава съдът да взема решение каузи в интерес на кредитори, били те и лихвари, споделя ръководителят на Районен съд Дупница Елена Скоклева – съдът издава заповед за осъществяване на всеки, който съобщи, че има вземания от някого. Достатъчно е да си заплати таксата, а в случай че длъжникът не е склонен, може да направи несъгласие в 14 дневен период. В този случай кредиторът до месец по-късно с ново дело следва да потвърди, че му се дължат парите. Длъжникът може да се избави от наказание, в случай че договорът с лихварите се разгласи от съда за незабележим, поучава самостоятелният правист Георги Коев.
„ Един контракт може да бъде незабележим на няколко учредения - заради несъгласие със закона, заради заобикаляне на закона и заради несъгласие на положителните нрави. Това е нещо, което към този момент съвсем сме забравили”, споделя Коев.
„ Ако един контракт за заем за съответен човек опонира на уговорка на закона… Ако в него има клаузи, които приказват за фрапантна нееквивалентност на апрестациите. Нееквивалентност значи да дадеш 500 лв., а да претендираш от съда, длъжникът да бъде наказан на 3800 заради високата рента. Този контракт към този момент опонира на положителните нрави. Също е незабележим. Заобикаляне на закона е също – аз не правя нищо нелегално, тъй като не съм задължен да се записвам. Значи, банките дават заеми и са длъжни да се записват, само че аз - Едноличен търговец от кварталната бакалия не, банката е длъжна, но аз не съм задължен. Значи, заобикалям закона”, изяснява юристът.
Така всеки дебитор на лихвар, може да възрази пред съда и да потвърди незначителност на контракта си с него, поучава Коев. Ако успее ще върне единствено толкоз, колкото е взел – без лихви и начисления, планува законът. И подсещаме – лихварството е закононарушение.
При опит на екип на Нова да се срещнат със семейство Близнакови, те се намират в офиса си в Благоевград. Вратата обаче незабавно е заключена от вътрешната страна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР