вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19. Той е част

...
вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19. Той е част
Коментари Харесай

Здравната е-система вече генерира сертификат за ваксинация срещу Covid-19

към този момент генерира документ за имунизация против Covid-19. Той е част от данните в електронното пациентско досие, само че то е налично единствено посредством електронен автограф и в случай че човек не разполага с подобен, ще може да си получи документа от персоналния доктор от 1 февруари. Сертификатът и опциите на е-досието бяха показани във вторник от здравния министър Костадин Ангелов и шефа на Информационно обслужване Ивайло Филипов.

Електронното пациентско досие е част от националната здравно-информационна система, като към момента е в развой на разработка и надграждане. В него ще бъде отразявана информация за персоналния доктор, осъществявани прегледи, проучвания, хоспитализации, оказана незабавна помощ, дентални услуги, издадени е-направления и е-рецепти, резултати от здравна експертиза, осъществени имунизации. Това, което отличава новото досие от към този момент съществуващото в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е, че то ще сплоти цялата здравна информация за пациента, без значение дали е по линия на НЗОК или не.

Здравният министър обясни какво съставлява имунизационния документ: " Сертификатът няма щемпел и автограф. Той се генерира от системата автоматизирано. Има QR код, с който влизате в системата и когато го извършите, снимаме кода и излиза, че документът е годен. За да не бъдат допускани злоупотреби, са направени няколко равнища на сигурност. Този документ може да бъде тестван от всеки надзорен орган в страната и чужбина. Излизат последното число от неповторимия номер на документа, както и първите букви на името, денят на раждането и всички данни за имунизацията, както и националният референтен номер на имунизацията ". Според Ангелов корист със документа е невъзможна.

Директорът на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов изясни, че достъпът до е-системата с електронен автограф е определен, защото по този начин се подсигурява сигурността на сензитивната здравна информация.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане допустимо издаването на електронни посоки за всички процедури от доболничната помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР