Вече една година Българската академия на науките настанява украински бежанци

...
Вече една година Българската академия на науките настанява украински бежанци
Коментари Харесай

`БАН настанява украински бежанци в свои бази, а 17 учени от Украйна работят в нейни институти

Вече една година Българската академия на науките настанява украински бежанци в две свои почивни бази в София и Варна, а 17 учени от Украйна работят в институти на Българска академия на науките, като тази поддръжка ще продължи и отсега нататък, увериха от управлението на Академията, което през днешния ден организира среща с учените по тяхна самодейност.

През базата на Българска академия на науките в София досега са минали 25 украински учени с техните фамилии, а през тази във Варна, която е доста по-голяма – към 100, като измежду тях с изключение на учени е имало и други бежанци от Украйна, заяви ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски. Той уточни още, че в институтите на Българска академия на науките все още работят към 17 украински учени: 

„ Тази стратегия продължава тази година и ще продължи и отсега нататък до момента в който има потребност да подкрепяме нашите сътрудници, с цел да могат умерено да си продължат професионалното развиване и несъмнено в случай че има и други сътрудници, също по този начин ще разтеглим обсега на това, което прави Българска академия на науките. Работим доста по въпроса и по какъв начин повече младежи да дойдат, докторанти “.

На въпрос на „ Хоризонт “ по какъв начин прави оценка отношението на Българска академия на науките към него и на българското общество като цяло, доктор Владимир Саленков, ръководител на наблюдателния съвет на Центъра по българистика в Харковския университет и на българското сдружение „ Марин Дринов “ в Харков, отговори: 

„ Много високо правя оценка това отношение към нас и събитията демонстрираха кой на кого е брат в действителната истина, когато попаднахме в неволя “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР