Вече дванайсет години Софийска вода и нейният мажоритарен акционер Веолия

...
Вече дванайсет години Софийска вода и нейният мажоритарен акционер Веолия
Коментари Харесай

„Веолия“ и Столична община – успешно публично-частно партньорство с ясни ползи за столичани

Вече дванайсет години " Софийска вода " и нейният мажоритарен акционер " Веолия " сполучливо ръководят ВиК инфраструктурата на град София в взаимно сдружение със Столичната община.

През целия този интервал на плодотворно съдействие бяха направени редица усъвършенствания. Инвестициите по поддръжка и рехабилитация на ВиК инфраструктурата на града до края на 2021 година надвишиха 512 милиона лв. , в това число построяването на повече от 530 км тръбопроводи.

 фотография: Софийска вода

Поставяме потребителите в центъра на нашите действия и това ни разреши да подобрим доверието и удовлетвореността им през годините (нивото на потребителска задоволеност доближи 90% през 2021 г.). " Софийска вода " бе първото ВиК сдружение в България, което сътвори център за услуги разполагаем на своите клиенти 24 часа, 7 дни в седмицата. Дигитализацията на нашите услуги доста се форсира и улесни контактите с потребителите. Миналата година създадохме нов уеб страница и мобилно приложение, които дават скъпа информация, като доста опростяват метода на връзка и обслужване на клиентите.

Управлението на водните запаси също е непрекъснато във фокуса на това партньорство. В съпоставяне с 2010 година, съхранените водни запаси през 2021 година са 78 милиона м 3 , с помощта на нашите ефикасни проекти за деяние. Така през годините се доближи удивително нарастване от 20% на успеваемостта на водопроводната мрежа, с което " Софийска вода " се подреди измежду най-успешните ВиК оператори в България. С 60% успеваемост на мрежата " Софийска вода " е надалеч над равнището за страната от 40% и към този момент изпреварва дълготрайната цел от 51%, която би трябвало да бъде достигната от ВиК бранша към 2026 година Още по-впечатляващ е размерът на създаваната зелена сила към днешна дата в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово. Станцията е освен енергийно самостоятелна от 2015 година, само че и с създаваната зелена сила през днешния ден покрива повече от 85% от цялото енергийно ползване на сдружението. Този факт несъмнено покачва устойчивостта на " Софийска вода " в актуалните условия на енергийния пазар.

 фотография: Софийска вода

Така да вземем за пример, напълно неотдавна, макар растящите цени вследствие на няколко международни рецесии, " Софийска вода " бе единственият оператор, който не предложи нарастване на цените на ВиК услугите за 2022 година, до момента в който декларираното от други ВиК оператори нарастване беше приблизително 40%. През 2022 година " Софийска вода " е и с най-ниската цена на ВиК услугите измежду огромните и междинните ВиК оператори.

Столичани пият една от най-чистите води в Европа, като всички наши старания даже изведоха София до 2ро място в Европа и 6то в света в изданието за 2021 година на Индекса за оптимизация на водата на сп. " Икономист ", изпреварвайки градове като Лондон, Париж и Мадрид. Нещо повече, Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води е освен водещ план за Столичната община, само че и се употребява от Европейската комисия като образец и пример за енергийна индиферентност.

 фотография: Софийска вода

" Софийска вода " и " Веолия " демонстрират своята резистентност, като дават услуги от първостепенно значение за живота на хората без спиране даже по време на пиковите моменти на Ковид пандемията или други изключителни обстановки. Силната страна на нашата резистентност се потвърди и при взаимните ни дейности със Столичната община и държавните институции за превъзмогване на водната рецесия в Перник през 2020 година

В цялостно сходство със Закона за концесиите, за " Веолия " е напълно естествено да предложи удължение на това сполучливо партньорство за интервал от още 8 години, в течение на който имаме намерение да продължим нашите планове за усъвършенствания на ВиК мрежата, като в това време предоставяме на жителите на София и бизнеса висококачествени и надеждни услуги на налична цена.

 фотография: Софийска вода

Това ще бъде обезпечено с огромен проект за вложения в размер на 634 милиона лева до 2034 година , който освен ще обезпечи запаси за поддръжка и надграждане на ВиК инфраструктурата, само че в допълнение ще обезпечи и разширение на канализационната инфраструктура. В интервала от 2010 година до 2034 година вложенията ще доближат 1,15 милиарда лева ., като от 2022 година ще бъдат приблизително по 53 млн. лева годишно.

Опазването на водните запаси, съществена задача за обезпечаването на надеждно водоснабдяване, ще бъде съчетано с дейностите ни по запазване и обогатяване на биоразнообразието на нашите обекти, както и с напъните ни за понижаване на въглеродния отпечатък на дейностите ни (75 хиляди тона нездравословни излъчвания се икономисват годишно в Кубратово) за по-нататъшно усъвършенстване на екологичните резултати. Що се отнася до ръководството на енергийните запаси, нашият проект е да реализираме 100 % енергийна индиферентност до 2025 година, което би било извънредно достижение освен за България, само че и за световния пазар на ВиК услуги.

Вдъхновени от Целта на " Веолия " и подтиквани от достиженията на нашите чиновници в експлоатационните действия и в нововъведенията, нашето предпочитание е плодотворното ни партньорство да обезпечи на Столичната община и нейните жители налична, надеждна и щадяща природата услуга, посредством най-хубавата и ефикасна ВиК мрежа в България - пример за други градове по света.

 

* наличие на Софийска вода
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР