Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ Чаира, която може

...
Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ Чаира, която може
Коментари Харесай

Агрегат на ПАВЕЦ Чаира окончателно е извън строя

Вече близо две години помпено-акумулиращата централа ПАВЕЦ " Чаира ", която може да играе основна роля в зеления преход на България, не работи. Причината остава неразбираема, само че Националната електрическа компания (НЕК) най-малко към този момент напредва с избора на реализатор на ремонта на четирите й хидроагрегата.
" Становищата на специалистите са посочили, че авариралият по време на тестванията през 2022 година четвърти елемент няма по какъв начин да бъде възобновен и ще се наложи подмяната на турбинната му част, без генератора ", изясни изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев, представен от economic.bg.
За подмяната на главните му съставни елементи до края на година ще бъде оповестена тръжна процедура. Ремонтът му обаче изисква доста време и упованията са, че той ще проработи едвам след 2025 година
Другите два елемента, които също подлежат на ремонт, само че с по-малък обсег, ще бъдат възобновени от Toshiba и консорциума ABB-Voith, точно на който беше предоставена рехабилитацията на цялата централа още през 2019 година, чийто тест през март 2022 година приключи с необикновен екот и повреда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР