Вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн

...
Вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн
Коментари Харесай

Още 1 застраховател пред фалит, сочи Агайн

Вече някогашният зам.-председател на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн удостовери за сериозен проблем с втори осигурител у нас в ефира на бТВ. Може би е пресилено да се приказва за банкрут на втора застрахователна компания, само че има проблеми. Не мога да кажа повече. Има инспекции на ДАНС. Има опасности в бранша, сподели още Агайн. Ако сега сте потърпевши при застрахователно събитие, което би трябвало да заплати "Олимпик ", вие ще си получите парите от българския Гаранционен фонд, а той по-късно ще ги желае от кипърския, увери феновете Ралица Агайн, представена от "Клуб Z ".

Ако сега сте потърпевши при застрахователно събитие, което би трябвало да заплати "Олимпик ", вие ще си получите парите от българския Гаранционен фонд, а той по-късно ще ги желае от кипърския.

По-големият проблем е от 197 000 прекъснати полици на 17 август, от които загубата за хората би била 9 350 000 лева Тези пари в Кипър ще се търсят от ликвидация на активите на банкрутиралия осигурител.

Ако сте лидер, който е имал гражданска отговорност в "Олимпик " и сега аргументите вреда, Гаранционният фонд ще я осребри на пострадалия, само че след това ще би трябвало да я платите от джоба си.

Това стана ясно от първото изявление на подалата оставка зам.-председателка на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн пред бТВ.

"Да, жителите ще си получат парите изрично - сподели тя на въпрос какво става с пострадалите от вреда, обезпечена от банкрутиралата компания. - Има подписана спогодба мегду гаранционните фондове на Европейски Съюз. През 2012 година е подписана от нашия фонд и 2010 година от Кипър.

Най-накрая претенцията ще се заплати от кипърския фонд, само че в това време българският фонд ще обслужва клиентите - тук ще преценят компенсациите на кого и какъв брой би трябвало да се платят и по-късно ще се обръщат към кипърския фонд и ще ги изплатят. "

Тя обаче уточни къде е по-голямата финансова "дупка " - хората, които са платили, само че към този момент имат на процедура прекъснати застраховки в "Олимпик ".

"Голямата загуба - това са 197 000 полици, които бяха прекъснати на 17 август. Изчислих, че загубата би била 9 350 000 лева Тези суми би трябвало да бъдат възобновени от застрахователя, само че това зависи от процедурата, която би трябвало да стартира пред кипърския съд. "

Агайн разгласи, че се чака делото за неплатежоспособност да започва към септември и след това ще би трябвало да се разпродадат всички активи на компанията.

Тя уточни и какво става с лидер, който е имал лавица Гражданско отделение при "Олимпик " сега: "Този човек, за жалост рискът за него не е затрупан... Виновният лидер е този, който ще бъде краен длъжник. Режимът е подобен, че първо се обезщетяват потърпевшите. "

Напусналата шефка на застрахователния контрол се зарече, че Гаранционният фонд е в добра кондиция - той имал сега 135 000 000 лева разпологаеми средства,отделно били заделени запаси "в забележителен размер ".

Агайн не приема, че КФН е "проспала " уведомлението от Кипър още от 10 май - че лицензът на "Олимпик " там е лишен. А пък комисията не лишава лицензите на клон.

"Правомощията на зам.-председателя не плануват по никакъв метод той самичък да върви при другите органи – в това число и при министъра на финансите, в това число и при премиера, защото има някаква подчиненост ", сподели някогашната царистка във връзка обвиняванията на Владислав Горанов и премиера Борисов, че не ги е уведомила.

Тя изготвила отчет до ръководителя, решенията взема цялата комисия като групов орган.

"Когато на 10 май дойде първото писмо от Кипър, рапортувах на комисията и бяха взети същите реципрочни ограничения, които кипърският регулатор желае от нас. А те са две:

- да забраним сключването на нови договори;

- да наложим възбрана за предписание с активи от всички клонове в България.

Изпартени са тези данни на Търговския указател, оповестени са на интернет страницата на комисията, до Гаранционния фонд, в това число е оповестено и в "Държавен вестник ".

Съгласи се само, че комисията не е комуникирала добре случилото се към жителите, само че пък информационната политика също не била обвързване на зам.-председателя.

Тя даде образец за положителната активност на застрахователния контрол, който лишил през м.г. лиценза на два български застрахователя. Например "Надежда ", който бил доста малък, само че на италианския пазар "започнал да прави доста нападателни дейности " - тъкмо както "Олимпик " на българския. Те останали без лиценз, когато продали застраховки за 1 милиарда евро за няколко месеца, а нямали средства за това.

"Има опасности в бранша изключително в региона на застраховката "Гражданска отговорност " - сподели тя. - Тези опасности са свързани с това - наградите от предходната година не са напълно задоволителни, с цел да компенсират изплащането на обезщетение и другите разноски, които застрахователите вършат. "

Според нея не е нужно да се купува най-скъпото, само че когато видите цена на застраховка, която е доста по-ниска, доста би трябвало да внимавате.

"Българското законодателство има една от най-големите отбрани въобще в Европейски Съюз ", сподели Агайн.

Източник: clubz.bg
Снимка: Ладислав Цветков, бТВ
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР